logo
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

У ЛНУ ім. І. Франка обирають нового керівника Студентського уряду

17-05-2021 17:251383

У ЛНУ ім. І. Франка обирають нового керівника Студентського уряду

Сьогодні відбулася конференція студентів Львівського національного університету імені Івана Франка.

 

Як інформує пресцентр університету, на порядок денний Конференції винесли низку ключових для студентства питань, зокрема й вибори нового очільника Студентського уряду.

Зважаючи на карантинні обмеження, захід провели у дистанційному форматі за допомогою центру для командної роботи «Microsoft Teams». Для участі у Конференції зареєструвалися 144 делегати. Головував на засіданні керівник Первинної профспілкової організації студентів Університету Микола Спересенко.

З вітальним словом до молодих колег звернувся ректор, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник.

У своєму виступі ректор наголосив на тому, що Студентський уряд – це самоврядна організація, яка реально відображає інтереси студентів і функціонує відповідно до чинного законодавства.

«Я констатую як факт, що в процесі нашої спільної роботи упродовж багатьох років студентські організації – це структури, які діють відповідно до своїх нормативних документів, маючи абсолютну автономію. Найголовніше у нашій спільній праці – покращення якості освітнього процесу. Ми завжди дослуховуємося до думки студентів, які представлені у Вченій раді Університету, вчених радах факультетів щодо формування освітніх програм, адже наше завдання сьогодні – постійне їхнє оновлення», – зазначив Володимир Петрович, підкресливши, що «участь студентства у життєдіяльності Університету не є формальною». Ректор наголосив, що студентська спільнота є автономною і критичною структурою, тож ректорат з вдячністю приймає ту критику, яка дійсно є об’єктивною і націлена на вирішення певних проблем розвитку університету.

«Історія нашого університету – це історія свідомого громадянського вибору власне студентства, адже студенти гостро реагують на несправедливість чи обмеження свободи. Ваша громадянська позиція – це той потенціал, без якого не може розвиватися українське суспільство», – констатував ректор і наголосив, що «ми спільно створюємо атмосферу, яка дає можливість реалізувати умови для творчої самореалізації молодої людини».

Відповідно до порядку денного присутні заслухали звіт голови Студентського уряду за період з квітня 2019 року по грудень 2020 року. Звітну інформацію презентував колегам Назар Сениця, який очолював Студентський уряд упродовж згаданого періоду. Так, за словами Назара, карантин не дав можливості провести певні заходи, водночас, зважаючи на онлайн-роботу, реалізовано чимало нових проєктів. «У ці моменти Університет був насправді живим і сповненим ідей активного студентського життя», – підкреслив Назар Сениця.

Ексочільник мтудуряду розповів, що упродовж звітного періоду, зокрема, вперше реалізували процедуру виборів представників з числа студентів на вибори Ректора Університету. Так, для участі у виборах ректора 20 червня 2019 року було обрано 443 представників, які взяли участь в голосуванні. Доповідач також зосередив увагу делегатів на фінансовій діяльності Уряду, в рамках якої, зокрема, частково допомогли обладнати меблями студентські простори декількох факультетів, придбали сувенірну продукцію для учасників конференцій та тренінгів. Разом з тим, вдалося надати фінансову допомогу студентам за вагомі здобутки, а також тим, у кого виникли важкі матеріальні обставини. У звіті також йшлося про інформаційну діяльність Студентського уряду, організаційну та просвітницьку роботу. Доповідач констатував, що упродовж звітного періоду вдалося реалізувати вже традиційні студентські заходи – Кубок Ректора з футзалу, Віденський бал, Квест для першокурсників, Благодійну осінню ярмарку. Водночас програму заходів доповнили нові ініціативи –  турнір зі снукеру, Кубок Ректора з волейболу та проєкт «Книга рекордів Університету». Підсумовуючи, Назар Сениця подякував усім колегам за активну та ефективну роботу на благо студентів, а керівництву університету – за продуктивну співпрацю. Делегати Конференції затвердили звіт голови Студентського уряду за період з квітня 2019 року по грудень 2020 року.

В рамках роботи Конференції також обрали контрольно-ревізійну комісію, яка, відповідно до своїх повноважень здійснюватиме нагляд за процесом планування та безпосереднього використання коштів, виділених студентському самоврядуванню Університету.

Згідно з порядком денним, делегати Конференції заслухали пропозиції та проголосували за рекомендацію студентів Львівського національного університету імені Івана Франка на призначення академічних стипендій імені Героїв Небесної Сотні.

Найбільш очікуваним, звісно ж, виявилося питання представлення програм кандидатів на посаду голови Студентського уряду. Так, свої стратегії розвитку Студентського уряду презентували студент першого курсу магістратури юридичного факультету Іван Грабський та студент четвертого курсу бакалаврату філософського факультету Олексій Каленіченко. Претенденти на посаду голови Студентського уряду поділилися своїм баченням діяльності студентського самоврядування, окресливши шляхи реалізації поставлених завдань. Незважаючи на дистанційний формат, програми обох претендентів викликали бурхливе обговорення, прозвучала низка запитань та пропозицій щодо роботи студентської організації у майбутньому. З програмами кандидатів можна ознайомитися за посиланням.

Реєстрація виборців для участі у голосуванні за кандидатів на посаду голови Студентського уряду розпочалася о 12.00 год. Голосування, учасниками якого є всі охочі студенти Університету, триватиме до 18.00 год., тож вже незабаром ми дізнаємося ім’я  нового студентського лідера. 

Leopolis.news