logo
18/04
17/04
16/04
2 ...

Україна, Грузія та Молдова домовились спільно боротись за вступ до ЄС

17-05-2021 17:491136

Україна, Грузія та Молдова домовились спільно боротись за вступ до ЄС

Віце-прем’єр-міністр, Міністр закордонних справ Грузії Давід Залкаліані та в.о. Прем’єр-міністра, Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокой відвідали Україну зі спільним візитом на запрошення Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

 

Як інфоримує пресслужба МЗС, глави МЗС України, Грузії та Молдови започаткували Асоційоване Тріо, тристоронній формат посиленої співпраці з європейської інтеграції, підписавши відповідний Меморандум. Документ підкреслює європейські прагнення трьох асоційованих партнерів ЄС та їхні амбіції стати членами Євросоюзу.

«Асоційоване Тріо відображає чітку позицію наших трьох європейських країн: Україна, Грузія та Молдова є невіддільною частиною об’єднаної Європи та прагнуть увійти до Євросоюзу», – підкреслив глава української дипломатії.

Новостворений формат передбачає посилену координацію міністерств закордонних справ у сфері європейської інтеграції.

У документі також йдеться про прагнення України, Грузії та Молдови розширити можливості угод про асоціацію, сприяти секторальному зближенню з ЄС та поступовій інтеграції до Внутрішнього ринку Європейського Союзу.

«Асоційоване Тріо підкреслює особливу роль і статус, які три асоційовані партнери мають у відносинах з ЄС», – заявив Дмитро Кулеба.

Асоційоване Тріо приділятиме особливу увагу стратегічному майбутньому ініціативи ЄС «Східне партнерство», зокрема підготовці до проведення її саміту восени цього року.

«Україна, Грузія та Молдова переконані, що Східне партнерство потребує стратегічного оновлення. Необхідно визначити амбітні цілі, які належним чином врахують європейські прагнення Східних партнерів та їхній потенціал мати глибші відносини з ЄС», – наголосив глава МЗС України.

Глави української, грузинської та молдовської дипломатії домовилися координувати позиції щодо актуальних питань порядку денного ЄС.

Дмитро Кулеба, Давід Залкаліані та Ауреліу Чокой також обговорили зміцнення регіональної безпеки, яка потребує посиленої уваги у рамках Східного партнерства.

Leopolis.news