logo
18/04
17/04
2 ...

Україна проситиме США поділитися вакцинами від COVID-19: Білий дім хоче роздати 80 млн доз

18-05-2021 12:29734

Україна проситиме США поділитися вакцинами від COVID-19: Білий дім хоче роздати 80 млн доз
Фото: slovoidilo.ua

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив послині у США Оксані Маркаровій звернутися до Білого дому з проханням надати Україні вакцини проти коронавірусу — раніше адміністрація Джо Байдена оголосила про наміри поділитися 80 мільйонів доз.

Про це Кулеба заявив на брифінгу у вівторок, 18 травня, передає Громадське.

Глава МЗС зазначив, що й раніше українська сторона вела перемовини щодо отримання вакцин проти коронавірусу у США. Після останньої заяви президента країни Джо Байдена, на думку Кулеби, перемовини вийшли на «предметний рівень».

Ідеться про заяву Байдена 17 травня про те, що США надасть іншим країнам загалом 80 мільйонів доз вакцин проти COVID-19: окрім анонсованих раніше 60 мільйонів доз AstraZeneca, сюди додадуть ще 20 мільйонів доз Moderna, Pfizer і Johnson&Johnson.

Байден не сказав, коли і яким країнам США нададуть ці вакцини. Прессекретарка Білого дому Джен Псакі уточнила журналістам, що подробиці адміністрація має оголосити в прийдешні дні.

Також голова МЗС зазначив, що Україна веде перемовини з іншими державами про визнання сертифікатів про вакцинацію. Зокрема, такі обговорення вже були проведені з Молдовою та Грузією.

Кулеба зазначив, що Україна прагне врегулювати питання ковід-сертифікатів до запровадження цього документа на європейському рівні. Раніше в ЄС називали дату 15 червня, тоді як в Україні сертифікат мають запустити до 1 липня.

Вакцинація в Україні триває з 24 лютого. Крім Pfizer та AstraZeneca з Південної Кореї, у нас роблять щеплення препаратами CoviShield — та сама вакцина Oxford/AstraZeneca, яку виготовляють в Індії, та китайською CoronaVac. Український уряд також домовився про постачання ще 20 млн доз Pfizer у межах прямого контакту з виробником, а не лише у межах COVAX.

Наразі перше з двох щеплень проти COVID-19 зробили 948 330 людям, завершила вакцинацію (отримала дві дози) 27 454 людей.

За Національним планом вакцинації проти коронавірусу, у травні в Україні мали б зробити щонайменше 5,6 млн щеплень. Для цього щодня потрібно вакцинувати приблизно 182 тисячі людей — поки таких темпів не досягли.

Leopolis.news