logo
18/03
2 ...

Землю в Україні продаватимуть на електронних аукціонах: Рада ухвалила закон

18-05-2021 17:261071

Землю в Україні продаватимуть на електронних аукціонах: Рада ухвалила закон
Фото: UkrMedia

Верховна Рада ухвалила закон №2195 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони». Документ в цілому підтримали 272 народні депутати.

Про це повідомляє DT.UA.

Фракції голосували так:

«Слуга народу» - 230 за;

ОПЗЖ - 0 за;

«Європейська солідарність» - 0 за;

«Батьківщина» - 0 за;

«За майбутнє» - 0 за;

«Голос» - 14 за;

«Довіра» - 18 за;

позафракційні - 4 за.

Закон дозволяє продавати земельні ділянки державної та комунальної власності виключно через електронні аукціони в електронній торговій системі в режимі реального часу в інтернеті. Дані про аукціон та лоти розміщуватимуть в інтернеті одразу. Однак, до завершення торгів інформація про учасників буде конфіденційною.

За результатами цих торгів укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису з переможцем, який запропонував найвищу ціну за ділянку.

У торгах зможуть брати участь не менше двох осіб, серед них можуть бути й фермери. 

Згідно із законом, гарантійний внесок дорівнює 30% від початкової ціни. Аукціон відбуватиметься у три етапи, тобто один етап – одне підвищення ставки.

Мінімально можна підняти ціну на 1% від стартової вартості лота.

Раніше парламент також ухвалив закон №2194, який передбачає передачу земель державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності органів місцевого самоврядування. Цей документ, як і закон №2195 повинні завершити в Україні земельну реформу.

Нагадаємо, 1 липня 2021 року має розпочатися новий етап земельних відносин, що передбачатиме надання 7 мільйонам власників паїв можливості ними розпоряджатися.

Leopolis.news