logo
28/03
27/03
2 ...

В Україні тарифи на електроенергію можуть зрости вдвічі: скільки будемо платити з липня

18-05-2021 17:48954

В Україні тарифи на електроенергію можуть зрости вдвічі: скільки будемо платити з липня
Фото: UkrMedia

За прогнозами експертів, електроенергія для побутових споживачів може від 1 липня здорожчати до 3 грн/кВт-год – в Кабінеті міністрів готують зміни до механізму спеціальних зобов’язань для енергокомпаній. 

Про це повідомляє ТСН.

Від 1 липня в Україні може значно зрости тарифи в Україні на електроенергію. 14 травня в Міністерстві енергетики обговорювали проєкти концепції нової моделі ПСО – спеціальних обов’язків, що покладаються на енергетичні компанії щодо забезпечення поставок електроенергії для населення. Саме завдяки цьому механізму Кабмін «утримує» ціну на електроенергію для побутових споживачів на рівні 1,68 грн за кіловат-годину.

Експерти стверджують, що уряду не обійтись без того, щоб підвищити тарифи в Україні на електроенергію у 2021-му для населення, адже державні компанії, що постачають «струм», – на межі банкрутства. Тож цілком ймовірно, що платіжки за світло зростуть ще до початку наступного опалювального сезону.

Чому в уряді взялись переглядати тариф

Механізм ПСО на ринку електроенергії був запроваджений 2015-го, а нинішня фіксована ціна для 16,7 мільйона побутових споживачів – 1,68 грн/кВт-год – діє від 2017 року. Щоправда, відтоді і до кінця 2020 року українці платили значно менше: діяв пільговий тариф в 0,9 грн/кВт-год на перші спожиті 100 кіловат-годин.

У 2019 році парламент ухвалив закон про ринок електричної енергії, який передбачав, що населення, як і інші категорії споживачів, будуть купляти електроенергію за ринковими цінами. Але перехід на ринкове ціноутворення означав би підвищення вартості «струму» щонайменше до 3 грн/кВт-год. Через це уряд ще декілька разів продовжував ПСО, а водночас і дію пільгових тарифів на електроенергію. Востаннє – до 30 червня цього року. 

Зараз електроенергію українцям постачають дві державні енергогенерувальні компанії: «Енергоатом» (більшості регіонів) і «Укргідроенерго» (мешканцям Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей). До того ж на потреби населення йде значна частка їхнього виробітку: приміром, у другій половині минулого року «Енергоатом» продав побутовим споживачам половину виробленої електроенергії. 

Схема поставок має такий вигляд: компанії продають електроенергію «державному трейдеру» – «Гарантованому покупцеві» («ГарПок») – по 18 копійок за кіловат-годину (з ПДВ). Далі «ГарПок» продає електроенергію енергопостачальним компаніям (постачальникам універсальних послуг), а ті – безпосередньо домогосподарствам.

26 квітня Кабінет міністрів виключив «Гарантований покупець» зі схеми поставок електроенергії побутовим споживачам. Тож від 1 червня підприємства генерації укладатимуть з постачальниками універсальних послуг прямі контракти.

Дію самої постанови про покладення спецобов’язків, а водночас і фіксованої ціни в 1,68 грн/кВт-год уряд подовжив, як вже згадувалося, лише до 30 червня. Після цього там планують ухвалити нову модель, за якою населення отримуватиме електроенергію. Експерти очікують, що паралельно в уряді підвищать і тариф для побутових споживачів.

Необхідність підвищення ціни в Міненерго пояснюють так: левова частка оплати за кіловат-годину електроенергії, спожитої українцями, не доходить до виробників, а осідає на рахунках обленерго (яким населення платило тариф на розподіл), «Укренерго» (держкомпанія отримувала тариф на передавання), енергопостачальників та йде в бюджет як податки. Так, до кінця 2020 року «Енергоатом» відпускав електроенергію населенню за ціною лише в 1 копійку за кіловат-годину. З січня 2021 року уряд підвищив ціну, за якою держкомпанія мала б відпускати електроенергію на потреби населення до 18 копійок за кіловат-годину (з ПДВ), при тому, що вартість виробництва кіловат-години перевищує 50 копійок.

Через цю схему енергогенерувальні компанії зазнавали мільярдних збитків. Так, «Енерогатом» завершив минулий рік із чистим збитком в розмірі 4,8 мільярда гривень, хоча попередні два роки компанія звітувала про прибутки у розмірі 4,6 та 3,8 млрд грн (за 2018 та 2019 рік відповідно).

Водночас, за даними соціологічного опитування, проведеного на початку березня Центром Разумкова, 93% опитаних українців вважають, що тарифи в Україні на електроенергію і сьогодні є завищеними. Лише 3% респондентів вважають їх оптимальними, а 0,4% – заниженими.

Багато хто вже не може дозволити собі оплачувати рахунки, особливо після скасування «пільгових» 100 кВт-год. За даними Державної служби статистики, борги за комунальними рахунками збільшуються: за 2020 рік заборгованість населення за електроенергію зросла на 0,6 млрд грн – з 5,4 до 6 млрд грн. Водночас за перші три місяці 2021 року заборгованість населення за електроенергію зросла на 1,8 млрд, до 7,8 млрд грн. 

Таким чином, у разі підвищення тарифу на електроенергію вдвічі уряд ризикує отримати нові «тарифні майдани» на кшталт тих, що відбувались на початку 2021 року в різних областях України.

Наскільки може вирости тариф на електроенергію

Якби не ПСО та регулювання тарифів на електроенергію для населення, українці вже від 2019 року могли б платити за кожен кіловат не 1,68, а близько 3 грн. Такі цифри називають в Міністерстві енергетики.

«Станом на сьогодні ціна мала б становити від 2,60-2,96 грн/кВт-год по Києву та Дніпропетровській області, до 3,70-4 грн/кВт-год в Івано-Франківській та Луганській областях відповідно», – написав 11 травня на власній Facebook-сторінці ексзаступник міністра енергетики Юрій Бойко.

За його словами, середньозважена ціна по Україні за кВт-год на кінець 2020 року становила 1,21 грн/кВт-год, тоді як лише «транспортний складник» (передавання, розподіл та постачання електроенергії) складав 1,2 грн/кВт-год. Тому вартість «струму» в ціні для населення складала лише 1 копійку.

Зараз, як стверджує Бойко, «транспортний складник» в тарифі на електроенергію для населення зріс ще більше – з 1,2 грн до 1,51 грн/кВт-год. Тариф на передавання електроенергії зріс на 21%, середньозважений тариф на розподіл – на 31%, а середньозважений тариф на постачання – на 10 коп/кВт-год. Тому виробникам електроенергії залишається не більше 18 копійок з кожної проданої кіловат-години.

Що буде після закінчення ПСО, досі незрозуміло. Але експерти впевнені: незалежно від того, яким буде новий механізм спеціальних обов’язків, ціни на світло зростуть. До того ж зазвичай суттєві підвищення тарифів в Україні відбуваються влітку, коли люди витрачають менше енергії і, відповідно, підвищення тарифів не дуже відчутно.

Так, експерт із питань енергетики Геннадій Рябцев вважає, що ще до осені ціни на електроенергію для побутових споживачів можуть сягнути 3 грн/кВт-год.

«Інакше «Енергоатом» та «Укргідроенерго» не будуть мати коштів для забезпечення надійного і безпечного постачання електроенергії. Держкомпанії вже мають проблеми з фінансуванням програм із гарантуванням безпеки роботи енергоблоків», – сказав Рябцев в коментарі ТСН.ua. 

На його думку, підвищення цін може бути поступовим – в уряді оберуть компромісний варіант, за яким тариф на електроенергію підвищиться, але не одразу до 3 грн/кВт-год, а, приміром, до 2,60 грн/кВт-год. Також експерт стверджує, що уряд цілком може встановити окремі ціни для регіонів – це має певну логіку, утім загалом проблему багатомільярдних боргів не вирішить.

«Що уряд збирається робити – досі невідомо. Замість вирішення цих проблем, вони займаються косметичними виправленнями. За великим рахунком, потрібно було звільняти «Енергоатом» і «Укргідроенерго» від спеціальних зобов’язань і переходити на ринкову модель ціноутворення – щоб всі мали можливість продавати електроенергію за стільки, скільки вона фактично коштує. Але уряд на це не піде, адже тоді ціна для населення може стати вищою, аніж 3 грн/кВт-год. З політичної точки зору це буде жахливий крок», – каже Рябцев.

Економічний експерт Борис Кушнірук стверджує, що уряд, ухвалюючи рішення про підвищення ціни на електроенергію, керуватиметься політичними мотивами. «У нас ціна електроенергії для населення навіть менша, аніж собівартість її виробництва. Тому без її підвищення не обійтись. Але я не готовий сказати, чи наважиться на це влада і яким може бути підвищення – це важко передбачити. Підвищення ціни на електроенергію для населення буде залежати не від економічних вимог, а зокрема від політичних розкладів», – наголосив економічний експерт. 

Заплатять ті, хто більше споживає

Водночас експерти припускають, що підвищення ціни електроенергії може торкнутися не всіх споживачів, а лише тих, хто споживає дуже великі обсяги – понад 300 чи 500 кВт-год на місяць, водночас середньомісячне споживання електроенергії господарством, за даними Міненерго, – близько 170 кВт-год/місяць.

«Якщо у людини великий будинок і багато техніки, вона може платити 2,5 грн. Так зараз і розмірковує Кабінет міністрів. Вони спочатку думали про обсяг понад 300 кВт-год, а потім від 500 кВт-год. Такі ціни (2,5 грн за кВт-год) планують встановити 1 липня», – стверджує очільник департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

За словами економічного експерта Олександра Охріменка, уряд наразі не ставить на меті підвищити ціни на електроенергію для усіх побутових споживачів.

«Частина українців сплачує за електроенергію за ціною для населення, але фактично займається бізнесом (приміром, деревообробкою). Саме цим категоріям ціну і піднімуть. Пересічний споживач вживає не більше 100 кВт-год електроенергії. Навіть домогосподарства з електричним опаленням, при тому що вони мають пільговий тариф, не «напалять» на 500 кВт-год в місяць. Хіба що, якщо вони є власниками будинку площею більше 1000 квадратів. Але це одиничні випадки», – каже експерт. 

Leopolis.news