logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

В Україні стартував проект підтримки релігійних меншин

28-05-2021 20:007367

В Україні стартував проект підтримки релігійних меншин

У четвер, 27 травня, відбулася перша експертна зустріч учасників проєкту «Релігійні меншини України та державно-конфесійні відносини», ініційованого Українською асоціацією релігієзнавців.

Про це повідомляє РІСУ.

«Будучи багатоконфесійною країною, Україна часто ігнорує потреби релігійних меншин: вони формально захищені законодавством, але їхні інтереси не завжди враховуються ані на державному, ані на місцевому рівнях. Водночас, релігійні меншини були і залишаються невід’ємною частиною українського суспільства, а їх становище є показником реалізації державної демократії», – зазначила на зустрічі керівник проекту проф. Людмила Филипович.

Реагуючи на такий суспільний виклик, Українська асоціація релігієзнавців запустила масштабний проєкт «Релігійні меншини України та державно-конфесійні відносини». Його метою є не лише представлення релігійних меншин та поширення інформації про них, але й донесення їхніх потреб до влади та створення сприятливого поля для міжконфесійного рівноправ’я в Україні.

На першій експертній зустрічі було обговорено стартові кроки реалізації проєкту. Його фундаментом стане первинне опитування та проведення фокус-групових досліджень з представниками 10 релігійних меншин, а саме: харизматами, мусульманами, прогресивними юдеями, бахаями, сайєнтологами, буддистами, мормонами, кришнаїтами, неоязичниками, представниками Апостольської Православної Церкви. Це дозволить дослідникам ознайомитися зі статусом і потребами релігійних меншин у різних сферах їхнього життя та створити аналітичні записки, які будуть представлені владі та громадськості.

Таке дослідження сприятиме не лише зміцнення становища релігійних меншин в Україні, але й поліпшення міжнародного іміджу України.

Експертами проєкту є провідні українські релігієзнавці, соціологи, медіаексперти та правники.

Проєкт реалізується за підтримки «Фонду прав людини» Посольства Нідерландів в Україні. Партнерами проєкту є Релігійно-інформаційна служба України, Відділ релігієзнавства Інституту філософії НАН України та Всеукраїнська рада релігійних об’єднань.

Leopolis.news