logo
19/04
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Максим Козицький долучивсь до вшанування Євгена Коновальця у Зашкові

14-06-2021 16:401041

Максим Козицький долучивсь до вшанування Євгена Коновальця у Зашкові

Сьогодні, 14 червня, Львівщина відзначає 130-ту річницю з дня народження полковника Армії УНР, засновника Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця.

Як інформує пресслужба ОДА, голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький та представники громадськості поклали квіти до пам’ятника Євгену Коновальцю у його рідному селі Зашків Шевченківського району м. Львова, після чого Оркестр Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного виконав Державний гімн України.

«У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії», - чи розумів Євген Коновалець, говорячи ці слова, наскільки важливу роль він сам зіграв у боротьбі за вільну та незалежну державу Україну? Життєпис Євгена Коновальця, коротко можна описати однією фразою: жив для України та загинув заради неї! Сьогодні, як і 100 років тому, наша боротьба проти того ж ворога триває…Героїчний шлях Полковника та приклад відважної і самовідданої боротьби за звільнення цілої нації, надихають наших захисників на сході України не здаватись та боронити рідні кордони від загарбника», - сказав Максим Козицький.

Очільник області відзначив грамотами облдержадміністрації учасників патріотичних громадських організацій за особливий внесок у розвиток національно-патріотичного виховання.

Також у Музеї Євгена Коновальця представили оновлену експозицію, зокрема інтерактивну дошку, рушник, вишитий мамою Полковника.

Нагадаємо, 18-20 червня відбудеться 15-ий молодіжний патріотичний фестиваль «Зашків». Метою фестивалю є вшанування імені Євгена Коновальця як символу незламності духу і чину української ідеї, формування патріотичної позиції, розвитку принципів громадянського суспільства, української ідентичності, вдосконалення тіла та духу, заохочення молоді до здорового способу життя.


Євген Михайлович Коновалець (1891 – 1938) – український військовий і політичний діяч, полковник Армії Української Національної Республіки, командир Січових Стрільців, перший голова Організації Українських Націоналістів (з 1929 р.), один з ідеологів українського націоналізму.

З початком Першої світової війни у 1914 р. мобілізований до австрійської армії, перебував у військовому полоні. У 1918 р. обраний командиром Січових Стрільців. Того ж року отримав від українського гетьмана Павла Скоропадського дозвіл на формування Окремого загону Січових Стрільців, пізніше приєднався до військ Директорії УНР.

У 1929 р. створює у Відні Організацію Українських Націоналістів (ОУН) – революційно-політичну організацію, діяльність якої ґрунтувалася на націоналістичній ідеології.

Наприкінці 1920-x — на початку 1930-х рр. Коновалець, організаційно зміцнивши УВО та ОУН, установив контакти з політичними колами Німеччини, Великої Британії, Литви, Іспанії, Італії та організував українські політично-інформаційні служби в багатьох політичних центрах Європи, залучив до співпраці з ОУН широкі кола української еміграції. Здійснив ряд заходів, внаслідок яких були створені осередки ОУН або споріднених організацій у Франції, Бельгії, Канаді, Маньчжурії. За його безпосередньою участю в Америці були засновані Громади українських стрільців, що поклали початок Організації Державного Відродження України в США й Українському Національному Об'єднанню в Канаді. З метою підготовки до майбутньої збройної боротьби за незалежність України за дорученням Коновальця було сформовано військовий штаб та укомплектовано школи з підготовки старшинських кадрів для української армії в Польщі, Чехо-Словаччині, Австрії

Вбитий у Роттердамі у 1938 р. за наказом Сталіна агентом радянського КДБ.

Leopolis.news