logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Сумнівна соціологія власними руками

19-07-2019 16:246991

Сумнівна соціологія власними руками
Фото: real-vin.com

Передвиборчі кампанії різних політиків стають усе більш креативними та всіма можливими методами намагаються знайти прихильників серед виборців. Проте є ті, які своїх підходів не змінюють.

Так, укотре кандидат від «Громадянської позиції» Володимир Гірняк поширює сумнівну соціологію, яка прогнозує йому хороші шанси на перемогу. Днями вийшов новий випуск друкованого видання «Новий погляд». Титульна сторінка великими літерами інформує: «Володимир Гірняк. Єдиний, хто здатен перемогти Дубневича».

За даними соцопитування, станом на 7 липня за Ярослава Дубневича готові проголосувати 23,8% виборців, за Володимира Гірняка – 17,1%. Про інших кандидатів та їхні рейтинги зовсім не згадано. Так само, як і немає даних, які передбачено Законом України «Про вибори народних України» (Стаття 67): час, територія проведення опитування, вибірка, кількість опитаних, метод опитування, точне формулювання запитань, можлива статистична похибка. Єдине, чого дотримуються в публікації, – назва установи, що проводить опитування: Центр експертних досліджень «Тема».

Цікаво, що головою ГО «Центр експертних досліджень «Тема» є Роман Онишкевич, який виступає й директором «Нового погляду». На своїх сторінка в соцмережах чоловік також не дотримується нейтралітету ні, як жураніліст, ні як соціолог та відкрито агітує за Гірняка. Крім того, дозволяє собі «суб'єктивно» оцінювати інших кандидатів та очільників партій.

Подібна ситуація була й кілька років тому, коли Гірняк кандидував у мери Львова. Тоді поширювали матеріали з аналогічними результатами досліджень від «Теми» та заголовками: «Основну конкуренцію Садовому може скласти Куйбіда або Гірняк» – Центр експертних досліджень «Тема». Як відомо, тоді Гірняк програв Садовому зі значним відривом, а дослідження так і не підтвердилися.  

Маніпуляції за допомогою видання «Новий погляд» помітив ще 2015 року рух «Чесно».

«Володимир Гірняк розпочав активну агітаційну кампанію, замасковану під рекламу онлайн-видання «Погляд», ще на початку червня, розвісивши білборди з написом: «Із Садовим за Львів побореться Гірняк» (разом з тим, на зустрічі з виборцями, на які були присутні і активісти «ЧЕСНО», кандидат сказав, що у нього добрі відносини з Андрієм Івановичем), зараз (2015 р.) гасло змінилось на «Гірняк – лідер позитивних змін у Львові» (кандидат не уточнює, які саме позитивні зміни в місті він здійснив)», – зазначено в аналізі кандидатів на посаду мера руху «Чесно».

Додамо, що кінцевим бенефіціарним власником видання «Новий погляд» є дружина кандидата – Галина Гірняк.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news