logo
28/03
27/03
2 ...

«Нафтогаз» підвищив місячну ціну на газ у червні до майже 12 гривень

17-06-2021 11:441274

«Нафтогаз» підвищив місячну ціну на газ у червні до майже 12 гривень
Фото: УНІАН

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», яка обслуговує близько 1 млн побутових споживачів, підвищила місячну ціну на газ у червні до 11,94 грн за 1 куб. м, тоді як річний фіксований тариф становить 7,96 грн за 1 куб. м.

Про це повідомляє УНІАН.

«Місячна ціна є індикативною і підтверджує ефективність річного тарифного плану «Фіксований», мета якого – захистити клієнтів від цінових коливань на ринку. Так, ціна газу в тарифному плані «Місячний» у червні становить 11,94 грн за 1 куб. м, тоді як клієнти ГК «Нафтогаз України» в рамках річного тарифного плану «Фіксований» мають одну з найбільш вигідних цін на газ - 7,96 грн за 1 куб. м.», - йдеться в повідомленні компанії.

У компанії наголосили, що підключення до тарифного плану «Місячний» відбувається тільки за бажанням клієнта. Поза цим, всі клієнти обслуговуються у річному тарифному плані «Фіксований».

Відзначається, що ціна на газ у тарифному плані «Місячний» зумовлена ​​ситуацією на європейському ринку, де ціни на газ є одними з найвищих за останні 4-5 років, і станом на початок червня продовжували зростати.

За інформацією пресслужби, ціни на газ в Україні завжди корелюються з європейськими хабами, оскільки наша країна це інтегрована частина європейського газового ринку з 2015 року. Україна імпортує 30% від загальних обсягів споживання, тому ціни на газ формуються, виходячи з динаміки цін на європейських торгових майданчиках. У середньому на початок червня ціни на газ в Європі досягали 25,9 євро за 1 МВт-год, що трохи більше 270 дол. за тисячу кубометрів.

У «Нафтогазі» вважають, що це зумовлене коливаннями цін на енергоринку через те, що РФ штучно обмежує поставки газу з метою створення тиску для завершення будівництва «Північного потоку-2». Також на зростання цін впливає кон'юнктура глобальних ринків, зокрема, високі ціни на скраплений природний газ в Азійському регіоні. Наприклад, на кінець травня ціни на газ в Китаї зросли на 11% до попереднього місяця і на 43% порівняно з травнем минулого року. Тому високі ціни на газ в Китаї і Азійському регіоні загалом створюють сильну конкуренцію серед постачальників.

Leopolis.news