logo
28/03
2 ...

На вул. Костя Левицького майже за 50 тис. грн відреставрували історичні двері-віяло (ФОТО)

22-06-2021 17:17808

На вул. Костя Левицького майже за 50 тис. грн відреставрували історичні двері-віяло (ФОТО)
Фото: Бюро спадщини

Ще одні відреставровані соснові двері з’явилися в будинку на вулиці Костя Левицького, 21. Це внутрішні двері під’їзду, які можуть відчинятися у дві сторони. Двері відновили в рамках міської програми співфінансування, яку координує Бюро спадщини управління охорони історичного середовища.

Про це повідомляє ЛКП «Бюро спадщини».

«Поверхня дерева була доволі пошкодженою і потребувала значної кількості нових вставок. Для збереження текстури деревини та приховування значної кількості пошкоджень двері покрили спершу бейцом темного відтінку, а потім декілька разів прозорим матовим лаком, що в результаті надало дверям темного насиченого відтінку. А ще у цих дверях верхні дві завіси підлягали ремонту, тому були збережені, а от нижні довелося замінити», – розповіла архітектор Бюро спадщини Ярина Онуфірів.

Також у дверях будинку на вулиці Костя Левицького, 21 замінили засклення на нове, із нанесеним матовим візерунком по контуру, що нагадує візерунок плитки у під’їзді будинку. А ще реставратори встановили нові ручки, адже автентичні були втрачені.

Браму відновили завдяки міській програмі співфінансування. Загальна вартість робіт становила 47 658 грн.

Нагадаємо, з 2018 року у Львові місто фінансує Програму відновлення історичних дверей та брам. Програмапередбачає, що 70% вартостіробітоплачуєміськарада, а 30% – мешканці.

Leopolis.news