logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

«Слуги народу» ініціюють конфіскацію пенсій

25-06-2021 15:059866

«Слуги народу» ініціюють конфіскацію пенсій

У вересні 2020 року прем’єрміністр Денис Шмигаль відвідав Національний університет «Львівська політехніка», де з нагоди Всесвітнього дня мрії прочитав лекцію «Україна мрії», – повідомив Урядовий портал. Тоді ж Денис Шмигаль розповів, що вже у 2030-х роках доведеться звикати до такої формули пенсійного забезпечення: від держави – мінімальна соціальна допомога, а решта – залежно від зроблених накопичень.

 

Висловлювання прем’єрміністра, що через 15 років у державі не буде фінансових ресурсів для виплати пенсій у належному обсязі неабияк збурили суспільство та активізували експертне середовище. Для когось попередження очільника Уряду стали каталізатором для дискусій про шляхи запобігання краху вітчизняної пенсійної системи, а для когось – констатацією факту «бачили очі, що вибирали».  

В Україні вже було чимало конструктивних пропозицій, у який спосіб подолати грядущий пенсійний крах, проте всі уряди ухвалювали і реалізовували половинчасті рішення. Пенсійний фонд є тією «годівничкою», яка приходилась до смаку багатьом чиновникам. А час «Х» наближається. 

У прагненні тримати високу планку політичного авторитету, нинішня влада вирішила надати фінансову підтримку підприємцям, а також підвищити соціальні виплати громадянам. Однак урядовці не зуміли передбачити наслідки політичного популізму для бюджету Пенсійного фонду. Незважаючи на перевиконання плану фінансових надходжень до державного бюджету в першому кварталі 2021 року, Пенсійний фонд прозвітував, що завершив перший квартал із понадплановим дефіцитом у 7,5 мільярда гривень, – повідомила пресслужба пенсійного відомства.  

 

Водночас чиновники бадьоро відрапортували, що за січень-травень 2021 року до загального фонду державного бюджету надійшло 421 млрд грн або 104,5% від плану. 

В уряді вирішили виправити ситуацію з дефіцитом пенсій методами «заощаджень». Мова йде про законодавчі ініціативи у Законі «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (Редакція від 10.06.2021).  

 

У статті 49 «Припинення та поновлення виплати пенсії» Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено поки що п’ять підстав, щоби забрати у громадян уже призначену пенсію, а в статті 50 – механізм повернення вже виплачених пенсійних коштів як начебто незаконно отриманих. 

 

Віднедавна Міністерство фінансів почало процедуру перевірки всіх громадян, які отримують соціальні виплати, зокрема й пенсіонерів. Крім того, подібну верифікацію регулярно проводить і Пенсійний фонд. Отож в 2021 році частина пенсіонерів може втратити пенсійні виплати у разі порушення одного зі встановлених правил, а саме: 

● якщо буде виявлено помилку в прізвищі або домашній адресі;  

● якщо виплати були отримані на підставі фальшивих документів; 

● якщо якийсь час пенсіонери жили або живуть за кордоном; 

● якщо пенсіонери не отримували пенсійну виплату впродовж 6 місяців; 

● якщо пенсіонер змінив місце проживання і не повідомив Пенсійний фонд. 

Пункт перший. Помилку могла допустити не сама людина під час подання документів на оформлення пенсії, а працівник фонду, який невірно прочитав не чіткий рукописний текст претендента на пенсію. Однак для цього є паспортні дані (копія паспорта), щоби звірити їх і виправити помилку без створення скандальної ситуації з конфіскацією пенсії. 

Пункт другий. Є справді фальшиві документи, а є документи, які пенсіонери діставали у різні способи, щоби підтвердити, де вони працювали ще у період СРСР або в до 2000 року. Люди звертались до тих підприємств чи фірм, де працювали, або до їхніх правонаступників, щоб отримати підтверджуючі документи. Однак у Пенсійному фонді можуть сказати, що підтверджуючі документи правонаступників є недостовірні. А чому недостовірні? А тому що підприємства або фірми, де працювали пенсіонери, вже нема. Дивна причина невизнання способу отримання документу, який підтверджує справжність факту місця праці пенсіонера. 

Пункт третій. Якщо людина жила і працювала в Україні і свою працю вкладала у розвиток країни, офіційно платила податки і здобула собі право на пенсію, то яке значення має факт, де вона проживає? А сьогодні недобросовісний чиновник без рішення суду може вирішити, що ця людина не має права на пенсійне забезпечення. Схоже, що нинішня влада має намір зухвало знехтувати ратифікацію Верховної Ради міжнародної Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. 

Пункт четвертий. Невже пенсіонер не має права накопичувати свої виплати, здебільшого мізерні, на пенсійному рахунку, щоби зібрати певну суму або для оздоровлення, або і для похорону, щоби не бути тягарем для рідних, якщо настане час кончини. Чому в уряді Шмигаля вирішили, що чиновники мають право позбавляти людину можливості розпоряджатись власними коштами?  

Пункт п’ятий. Пенсіонер має пенсійний рахунок, наприклад, у Приватбанку. З якихось причин переїхав жити в іншу область, де так само є Приватбанк і де може отримати пенсію. Навіщо пенсіонерові когось інформувати, куди від переїхав? В Україні у такий спосіб хочуть відновити скасований інститут прописки? З якого дива зміна місця проживання може стати підставою, щоби у громадян забирати пенсії? Цілковитий абсурд.  

Замість працювати над покращенням добробуту людей, нинішні урядовці вигадують репресивні підстави, щоби позбавляти пенсіонерів заслужених пенсій з метою збалансувати бюджет Пенсійного фонду. Інакшого пояснення таким ініціативам нема. 

Не менш дивною є заповзятливість уряду створити перешкоди українцям щодо виходу на пенсію, запроваджуючи підвищення пенсійних вимог. Таке враження, що в країні діє не український, а якийсь інородний уряд. Наприклад, урядовці вигадали таку схему з наступного року: 

● людині сповнилось 60 років, але щоб піти на пенсію у 2022 році, вона повинна мати страхового стажу не менше 29 років. Інакше пенсію не оформлять; 

● людині сповнилось 63 роки і вона повинна мати 19 років страхового стажу, щоби оформити пенсію у 2022 році; 

● людині сповнилось 65 років. Щоби оформити пенсію у 2022 році їй потрібно мати не менше 15 років страхового стажу. 

Якщо в 2022 році людина, яка досягла віку 65 років, але не має 15 років страхового стажу, вирішить оформити пенсію, їй призначать мінімальну соціальну пенсію. Водночас вимогами мати страховий стаж у обсязі 29, 19 і 15 років вказує на те, що уряд Володимира Зеленського створює зумисні перешкоди, щоби громадяни України чим довше не могли вийти на пенсію. 

Що робити людині, яку позбавили пенсії на підставі вище зазначених причин? Найперше необхідно написати заяву у Пенсійний фонд із вимогою відновити виплату пенсії. У більшості випадків фонд відмовить у такому клопотанні. Тоді з письмовою відмовою фонду необхідно звернутись у суд, де буде відновлена справедливість. Здебільшого суди скасовують постанови чиновників, покликаючись на Конституцію України, в якій передбачені запобіжники для погіршення соціального і правового статусу громадян.  

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news