logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

«Зелена» влада заповзялась порахувати у кишенях українців кожну гривню

30-06-2021 16:476414

«Зелена» влада заповзялась порахувати у кишенях українців кожну гривню

Державна податкова служба (ДПС) ініціює тотальний контроль за всіма банківським фінансовими переказами, тому що відсутність такого контролю «негативно впливає на стан наповнення державного бюджету». Під час каденцій попередніх президентів України не було навіть натяку на такий тотальний фінансовий «геноцид».

 

На сайті Державної податкової служби України 22 червня розмістили інформацію, що систематичне отримання коштів на картковий рахунок фізичної особи за товари є ознакою господарської діяльності, яка повинна бути зареєстрована.

Податківці зазначили, що констатують «збільшення випадків приймання оплати продавцями товарів (послуг) на карткові рахунки фізичних осіб». А такі розрахунки є грубим порушенням податкового законодавства, оскільки продавці отримують необліковані доходи, не сплачують визначені податки, збори та обов’язкові платежі.  

Податківці розхвилювались, що такі необліковані кошти ймовірно використовують для придбання контрафактних товарів, виплати заробітної платні «у конвертах» тощо. Водночас податківці шляхетно перейнялись захистом прав покупців, які ризикують придбати товар сумнівної якості без можливості його повернення та захисту своїх прав, адже розрахунковий документ для підтвердження оплати за товар не видається. І запропонували: якщо комусь відомі такі факти, напишіть донос у податкову, а ми дбайливо застосуємо відповідні заходи

Київське видання Today.ua розгорнуло «великодушні папірчики», в які податківці так дбайливо запакували свою інформацію, і дохідливо розповіло, що «зелена» влада вирішила запровадити тотальний контроль за обіговими коштами, а податківці будуть відстежувати фізичних осіб, які отримують кошти на свої банківські картки. 

Видання наголосило, що в найближчій перспективі будь-якого українця можуть запідозрити в наданні послуг і продажу товарів без реєстрації такої діяльності. Покаранням за спробу приховати податки від держави послужить штраф у розмірі до 85 тисяч гривень

Громадян, які регулярно отримують гроші на банківські картки, попередили, що ДПС разом із працівниками банків відстежують транзакції, а в разі виявлення регулярних грошових надходжень на карту передбачені «величезні штрафи і ризик втратити всі нелегальні доходи», тобто всі кошти із такої банківської картки. А щоби такого не трапилось, необхідно якомога швидше зареєструвати ФОП, отримувати кошти легально, сплачувати податки з кожного банківського переказу і крокувати по життю із чистою оподаткованою совістю. 

У травні 2020 року Президент Зеленський доручив прем'єрміністрові Денису Шмигалю напрацювати і внести до Верховної Ради законопроєкт про податкові зміни, мета якого – запровадити деталізовані механізми боротьби з ухиляннями від сплати податків. Штрафувати українців – не добробут їх покращити, тут не потрібно багато розуму. Так і сталось: зміни у податковому законодавстві  набули чинності від 1 січня 2021 року

У тому ж 2020 році ЗМІ поширили інформацію, що відтепер громадяни зобов'язані декларувати всі свої доходи і сплачувати з них податки. Зокрема з коштів, перерахованих із однієї банківської картки на іншу. За порушення – штраф 25% від суми податку на перший раз, а також 50% – у разі «рецидиву». І, звісно ж, необхідно сплатити податок.  

Однак експерти видання «Сьогодні» розповіли, що поширена інформація – це не нововведення, а багаторічна вимога Податкового Кодексу, яку майже ніхто не виконує з причини слабкого контролю фіскальної служби, а теж і податкового законодавства, яке прописане не професійно. Проте грядущий тотальний банківський контроль за обіговими коштами створить чимало непорозумінь. 

Андрій  Шевчишин, керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club, розповів, що контроль за великою кількістю дрібних податків наштовхується на чималі технічні труднощі: потрібно мати величезний штат співробітників, потужні комп'ютери і спеціальні не менш потужні програми, які відстежують всі без винятку рухи безготівкових коштів із банківських карт мільйонів українців. Отож витрати на стягнення податків із дрібних банківських переказів можуть бути вищими, ніж суми самих податків. 

Андрій Шевчишин зазначив: «На сьогодні банківські програми в автоматичному режимі відстежують тільки платежі на суму понад 50 тисяч грн, а всі інші платежі не ідентифікуються. Але якщо з розвитком техніки і тотальною діджіталізацією подібний моніторинг стане можливим, це спричинить масу проблем: ДПС почне нараховувати людям необґрунтовані податки, потім штрафи, а потім і  пеню за прострочення їх оплати. Спершу це призведе до зростання соціального напруження, а далі й до повернення із безготівкової системи у готівкові розрахунки, тобто збільшить тінізацію доходів». 

Схоже, що «кінець епосі бідності» не настав і не настане у ближній та середньостроковій перспективі, проте її замінить «ера діджіталізації», на яку скерували чималі кошти із податків громадян, тобто українці самі ж оплатили контроль за своїми фінансовими статками. Таке припущення можна зробити на підставі суворих попереджань фіскальної служби про відповідальність фізичних осіб за ухилення від декларації своїх доходів і сплати податків. Ще два роки тому фіскали так суспільство не залякували.  

Експерти наголосили, якщо раніше люди позичали кошти до зарплати і віддавали їх готівкою, то тепер все частіше використовують для цього банківські картки, як зручний і швидкий спосіб позичити гроші. При загальному фінансовому моніторингу операції з позичення грошей податківці будуть трактувати як отримання прибутку і обкладати податком. Тобто, брат позичив сестрі 1000 грн, вона буде змушена заплатити з цієї суми 19,5% податків. Через певний час сестра повернула братові позичену суму 1000 грн і брат також буде змушений заплатити зі своїх позичених коштів 19,5% податків. Нонсенс! Практично буде неможливо довести податковій, що ці кошти не прибуток, а звичайна сімейна позика.  

Адвокат Сергій Гула теж ошелешений такими податковими нововведеннями. Правник переконаний, що нинішня влада почала закладати основи для побудови в Україні тоталітарного суспільства. Державна податкова служба все виразніше стає для платників податків каральним органом, а не партнерським. Банкова на словах декларує, що хоче побудувати цивілізований підхід, щоби країна перейшла на безготівкові розрахунки, а насправді створює умови для глибокої тінізації. Для початку Банковій потрібно навчитись на Заході, які там спілкуються з представниками бізнесу. Там податкові чиновники леліють кожну особу, яка платить податки. Там податківець є партнером і консультантом для платників податків, а не зухвалим здирником.  

Наприклад, добропорядний громадянин звернувся у податкову службу за роз’ясненням, чи потрібно йому заплатити податок із фінансової допомоги, що її прислав йому брат, який працює за кордоном. Що повинна зробити податкова службу? Дохідливо пояснити чи сплачувати податок, чи не сплачувати, якщо це внутрішньо родинні позика. Пояснити два-трьома реченнями. 

Натомість працівники  колишнього Головного управління Міндоходів у Тернопільській області, які тепер працюють у ДПС Тернопільської області, передрукували інструкцію про іноземних агентів і резидентів, з якої добропорядний громадянин так і не зрозумів дохідливої відповіді на своє питання. Чи буде така людина вважати податківців партнерами і консультантами? Та ніколи. А ще і десятому заповість не мати справ із податковою.  

Якщо громадяни будуть остерігатись зайвий раз переказати кошти через банківську карточку, то очевидно, що вони будуть шукати і будуть знаходити інші варіанти фінансових розрахунків, які не сприятимуть усталенню системи безготівкових розрахунків та розвитку економіки.  

Адвокат Сергій Гула також не розуміє, хто надав право Державні податковій службі відстежувати рух коштів на приватних банківських рахунках, адже це функція слідчих органів і лише у випадку, передбаченому законодавством. Наприклад, якщо людина роками не платить за комунальні послуги, ухиляється від сплати аліментів тощо, тоді слідчі органи звертаються в суд і отримують право на доступ до банківської таємниці, зокрема і до руху коштів через банківські картки боржника. І лише тоді стає можливим стягнення боргів не лише за комунальні послуги або за аліменти, а також нарахування податків і штрафів за продаж через інтернет навіть власних вживаних речей, або нарахування податків на  незрозумілі перерахування на банківську картку. 

Коли артист Зеленський вирішив стати президентом і гучно проголошував про завершення «епохи бідності» під час свого президентства, його адепти активно запевняли виборців, що він хоча і молодий, але не «зелений», що він прогресивний, що він привнесе щось нове і неймовірне у розвиток держави.  Зеленський і справді почав привносити щось неймовірне, серед якого – «розроблена ціла система штрафних санкцій». 

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news