logo
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

Криваві ріки на пшеничні поля: ноу-хау від м’ясокомбінату у Підберізцях

06-07-2021 16:1111471

Криваві ріки на пшеничні поля: ноу-хау від м’ясокомбінату у Підберізцях

Цьогоріч фермер, який вирощує пшеницю на людських паях через дорогу від м'ясопереробного заводу в с.Підберізці Пустомитівського району, підраховує збитки. З семи гектарів землі, засіяної пшеницею, півтора затоплено кривавими відходами бійні, яка врізалась у колишню меліоративну систему з виходом на поля. У зв’язку із збільшенням потужностей МП «Плай» раніше непомітний злив нечистот перетворився у смердюче місиво на полях з пшеницею.

 

Місцеві жителі неодноразово просили підприємство модернізувати систему виведення нечистот з підприємства, адже першим почало страждати озеро, яке знаходиться поруч. Крім того, підтоплює будинки, які збудовані за 300 метрів від підприємства, яке колись було м’ясокомбінатом.

Фермер розповідає, що звертався в правоохоронні органи і екоінспекцію, але дієвого результату нема жодного.

Відповідно до системи youcontrol Мале підприємство ТзОВ «Плай» створене у 1994 році. Єдиним власником є Федорій Василь Омелянович, який має у власності лише дві земельні ділянки в с.Підберізці: 0.211 га сільськогосподарського призначення і 0.1011 га для будівництва і обслуговування житлового будинку. Окрім того, що Федорій В,О. зареєстрований ще як ФОП, і того, що у 2016 році ДСНС намагалися притягнути його до адмінвідповідальності за відсутність обов’язкового особистого страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна пожежами і аваріями на підприємстві, жодних даних про нього не має.

ТзОВ МП «Плай» є власником будівлі на вул.Галицькій, 5 у с.Підберізці. У 2019 році прибуток підприємства зріс на 98%, а наступного ще 68%, тобто кількість забитих тварин зросла в рази. У 2020 році підприємство двічі позапланово перевіряла Державна екологічна інспекція. У травні інспектори вручили підприємству припис і оштрафували за екологічну шкоду на 850 грн і 136 грн. У приписі екоінспекція вимагала:

- винести в натуру перший пояс зони санітарної охорони свердловини №1, яка розташована на території підприємства;

- обладнати свердловину №1, що знаходиться на території підприємства водовимірювальним приладом ;

- вжити заходи щодо запобігання скидання зворотних вод з очисних споруд підприємства випуском №1 з перевищенням встановлених нормативів гранично допустимого скиду (ГДС) речовин у водний об’єкт струмок Миклашів;

- вивести роботу очисних споруд підприємства до проектних показників якості стічних вод та вжити заходи щодо будівництва або їх реконструкції;

- вжити заходи для забезпечення захисту земель від забруднення.

У грудні 2020 році повторна перевірка виявила невиконання припису в частині виведення роботи очисних споруд підприємства до проектних показників якості стічних вод та вжиття заходів щодо будівництва або їх реконструкції і щодо забезпечення захисту земель від забруднення. За нехтування вимог природоохоронного законодавства контролюючий орган наклав штраф на ТзОВ МП «Плай» розміром аж 255 грн.

Така байдужість екологічної інспекції призвела до справжньої екологічної катастрофи, адже станом на сьогодні довкола підприємства стоїть стійкий сморід, водойми забруднені, а людські поля залиті кривавими ріками. На таку ситуацію зреагувала Громадська організація «ЕКО.ЮА», яка готує запити і скарги в усі контролюючі і правоохоронні органи.

Марічка МУХА, для Leopolis.news