Розумне зміцнення сил Польщі

http://leopolis.news/post/45708/rozumne-zmicnennya-syl-polshchi

09/07/2021

 

У своїй міжнародній фінансовій політиці Польща дотримується принципу захисту власних інтересів. Хороші економічні показники та обмежені фінансові експозиції зменшують ризики, а валютні резерви забезпечують гарантії. Країна диверсифікувала свої резервні активи, купуючи більше золота, що гарантує їй ще краще забезпечення.

Протягом трьох десятиліть після падіння комунізму Польща досягла безпрецедентного в історії цієї країни економічного прогресу. Особливо важливо, що країні вдалося уникнути серйозних негативних наслідків криз, що охопили міжнародну фінансову систему.

Польща справляється з міжнародними фінансовими ризиками, головним чином проводячи діяльність, спрямовану на захист та забезпечення власних інтересів. Розумна макроекономічна політика дозволила Польщі підтримувати вражаюче економічне зростання. Приплив капіталу за останнє десятиліття набув форми прямих та портфельних інвестицій, зобов'язання перед іноземними банками невеликі, і їх рівень падав протягом останнього десятиліття. Сальдо поточного рахунку в платіжному балансі додатне.

Міжнародна валютна система має спеціальні захисні мережі, в рамках яких вона перераховує кошти країнам, які борються з фінансовими труднощами, але їх користь для Польщі обмежена. Безумовно найважливішою з них є мережа своп-ліній Федерального резерву, через яку чотирнадцять іноземних центральних банків позичають долари в кризових ситуаціях. Вона широко використовується з 2008 року. Однак Національний банк Польщі (Narodowy Bank Polski) не входить до переліку цих банків. Міжнародний валютний фонд, у свою чергу, пропонує Гнучку кредитну лінію (Flexible Credit Line), але Польща відмовилася від доступу до неї після 2017 року.
В умовах широко поширених низьких ринкових процентних ставок вона не надавала вигідного забезпечення в той час, коли Польща мала досить високі власні резерви . Більше того, Польща в даний час пропонує МВФ кредит, як учасник нових кредитних угод, так і на двосторонньому рівні.

Польща захищається шляхом накопичення валютних резервів, які вона може використовувати на власний розсуд. На сьогодні її резерви складають 156 мільярдів доларів (чверть річного ВВП), і вони значно перевищують зовнішні зобов’язання Польщі перед банками. Збереження резервів підвищує міжнародний авторитет та знижує вартість приватних іноземних позик. Резерви забезпечують захист від різних надзвичайних ситуацій, таких як необхідність підтримувати обмінний курс національної валюти на валютному ринку або забезпечувати надзвичайну ліквідність вітчизняних банків, як це було у 2008 році. Валютні резерви можна легко використати
в таких особливих обставинах, а більшість резервів Польщі - це іноземні валюти. Однак протягом останніх трьох років НБП (NBP), як і деякі інші центральні банки, диверсифікував свої валютні резерви, купуючи більше золота.

Хоча золото не відіграє офіційної ролі в міжнародній валютній системі, володіння ним не виходить із моди - світові запаси золота зараз оцінюються в понад 2 більйони доларів. НБП (NBP) придбав 126 тонн у 2018–2019 роках, збільшивши загальні ресурси до 229 тонн. Частка золота в його запасах зросла більш ніж удвічі, приблизно до 8%, що не є надзвичайно високим рівнем. Обґрунтовуючи ці закупівлі, президент НБП (NBP) Адам Глапінські говорив про відсутність кредитного ризику, пов’язаного
із золотом, золоті ресурси як «безпечну гавань» та спосіб змінити уявлення про Польщу за кордоном. Він також висловив бажання збільшити частку золота в запасах Польщі
до 20%.

Хоча нещодавні закупівлі НБП (NBP)  були великими за стандартами ринку золота, його частка у світових запасах золота є незначною - 0,6%. Загалом центральні банки єврозони мають 10 772 тонни, Швейцарія - 1040 тонн, Росія - 2295 тонн, Китай - 1948 тонн.

Інвестиція Польщі була своєчасною – дотепер вона виявились дуже вигідною, оскільки ціна на золото зросла. Що ще важливіше, вона забезпечує Польщі певний захист від багатьох різноманітних типів ризиків. Інфляція протягом багатьох років не викликала занепокоєння серед центральних банків. Однак зараз побоювання щодо інфляції
в Північній Америці та Західній Європі повернулись. Великі бюджетні дефіцити, пов'язані з пандемією коронавірусу, в поєднанні з масштабним кількісним послабленням центральними банками збільшили грошову масу - домогосподарства
та підприємства мають надзвичайно великі обсяги ліквідних активів. Ми вже спостерігаємо ознаки зростання цін. Центральні банки мають завдання підтримувати цінову стабільність. Однак, якщо інфляційний тиск зростатиме разом із звільненням відкладеного попиту, буде важко змінити пристосувальну монетарну політику, що проводилася в останні роки, не створюючи ризику нестабільності фіскальної
та фінансової. Страх перед інфляцією не є ірраціональним.

Сила польської економіки зменшує фінансовий ризик, а великі резерви захищають від загроз, яким піддається Польща. Диверсифікація зменшує ризик, і закупівля золота НБП (NBP) була розумним кроком на шляху підвищення рівня власної безпеки. Польща зміцнює свої сили.

Вільям В. Аллен, економіст Національного інституту економічних та соціальних досліджень

Текст публікується одночасно з польською щомісячником думки «Все, що найважливіше» у рамках проєкту, реалізованого Інститутом національної пам’яті та Національним банком Польщі.