logo
18/04
17/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

71% українських заробітчан у Польщі працює нижче своїх компетенцій

16-07-2021 13:045441

71% українських заробітчан у Польщі працює нижче своїх компетенцій
Фото: соцмережі

Половина економічних іммігрантів з України, які працюють у Польщі, має вищу освіту; 71 відсоток українців працює нижче своїх компетенцій, 5 відсотків з них виконує розумову роботу і менше, ніж один відсоток належить до керівного складу. Такими є дані дослідження «Барометр польського ринку праці» Personnel Service.

Про це пише «Польське радіо».

У четверговому пресрелізі Personnel Service посилається на останні дані Євростату, які показують, що Польща має найвищий показник іммігрантів з вищою освітою серед усіх країн Європейського Союзу. Майже 68 відсотків громадян ЄС і 60 відсотків іммігрантів з-за меж Євроспільноти, які живуть у Польщі, має вищу освіту. «Польща займає перше місце під оглядом кількості освічених іммігрантів на її території – як з ЄС, так і з-за його меж. 2020 року більшість громадян Європейського Союзу у віці 25-54 років, які проживають у Польщі (67,9 відсотка), мали вищу освіту», – мовиться в повідомленні. Це означає, що в цій сфері Польща випередила такі країни, як, наприклад, Естонія (65 відсотків освічених іммігрантів) та Швеція (62,4 відсотка).

«Спеціалісти галузі ІТ, лікарі та інженери – це фахівці, яких найбільше розшукують на ринку. Багато наших співвітчизників виконує ці професії в інших країнах, тому що для них це, просто, вигідніше, передусім з фінансової точки зору. Ми як країна також притягаємо осіб з вищою освітою, але не використовуємо цього потенціалу оптимально», – сказав голова Personnel Service Кшиштоф Інґльот. Шансом для освічених іммігрантів, які вирішили жити в Польщі, він вважає проєкт нової міграційної політики, що полегшить їм знайдення роботи відповідно до здобутої освіти.

Кшиштоф Інґльот навів приклад – у його кар’єрі трапилося працевлаштувати лікаря-окуліста на посаду на рибопереробному заводі, тому що чоловік шукав шансу заробити більше, навіть за рахунок праці нижче його компетенцій. Досі бар’єром є тривала процедура визнання дипломів. Як читаємо, це питання враховано в новому проєкті міграційної політики – у ньому мовиться про необхідність пошуку висококваліфікованих кадрів, у тому числі медичних професій, і спрощення процесу визнання дипломів і сертифікатів.

Leopolis.news