logo
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
20/03
2 ...

Якщо Захід захоче подружитися із Росією ціною здачі українських інтересів, ми розвернемося на Схід - Арестович

19-07-2021 08:343476

Якщо Захід захоче подружитися із Росією ціною здачі українських інтересів, ми розвернемося на Схід - Арестович
Фото: Цензор.НЕТ

Україна може «розвернутися» з Заходу на Схід в боротьбі за свої національні інтереси.

 

Як передає Цензор.НЕТ, про це радник глави Офісу президента України Олексій Арестович заявив в інтерв'ю телеканалу «Дом» в інтерв'ю.

«Існує боротьба РФ-США та Китай-США. Страх деяких осіб на Заході перед Китаєм настільки великий, що вони хочуть перетягнути Російську Федерацію на бік Заходу, навіть ціною нав'язування Україні російського варіанту розв'язання російсько-українського конфлікту. Не всі на Заході такі, є частина еліти США, яка займає наш бік в цьому конфлікті, вони проти "Північного потоку", проти нав'язування Україні російського варіанту виконання Мінських угод», – сказав він.

Радник глави Офісу президента України згадав про телефонну розмову глави держави Володимира Зеленського і глави КНР Сі Цзіньпіна 13 липня.

«Дзвінок президента був лідеру Китаю — це ще одна вісь, з якої ми можемо збалансувати наші відносини. Передбачається велике азійське турне президента. І загальний меседж такий, як мені здається, — якщо Захід захоче подружитися з Росією ціною здавання українських інтересів або значної їх частки, то ми розвернемося на Схід і так перебалансуємо нашу позицію», – пояснив Арестович.

Він вважає, що «в міжнародній політиці України перебуває на межі фолу».

«І дуже багато сил на Заході (на які ми завжди сподівалися і за цінності яких ми боролися) вважають, що це невелика ціна: пожертвувати українськими інтересами. Не до кінця, звичайно, давши якісь компенсації, давши якісь гарантії, але поділити сфери впливу на Україну між Євросоюзом і Росією, наприклад, і позбавити нас права на власну історичну долю. Президент, м'яко кажучи, незадоволений такою ситуацією, він активно працює з тією тверезою частиною західних еліт, що дають змогу утримати цю ситуацію, не дати нам провалитися», – стверджує радник глави ОП.

На уточнююче питання журналіста, що він має на увазі під «переорієнтуватися на Схід», Арестович відповів: «Побудувати систему відносин з Китаєм, з В'єтнамом, з тією самої Туреччиною, Об'єднаними Арабськими Еміратами, з Катаром».

«Які мають і фінансовий, і політичний ресурс для того, щоб не дати Україні десуб'єктивуватися, тобто позбавити її історичної долі, суб'єктності, як хочеться багатьом на Заході, заплативши ціну за нормалізацію відносин з Росією і перетягування її в боротьбі з Китаєм на свій бік. Це величезна пастка, небезпечна. Зараз проти неї триває боротьба. Президент бореться за суб'єктність України», – заявив Арестович.