logo
18/04
17/04
16/04
15/04
12/04
2 ...

Державний історико-архітектурний заповідник Львова буде відновлено – рішення ВСУ

19-07-2021 14:034903

Державний історико-архітектурний заповідник Львова буде відновлено – рішення ВСУ
Фото: mistaua.com

Верховний суд підтвердив скасування рішення ексголови Львівської ОДА Олега Синютки   про ліквідацію Державного історико-архітектурного заповідника м. Львова.

Про це у себе на Facebook повідомив голова єврейської релігійної громади «Турей Загав» у Львові Мейлах Шейхет.

«Попередня обласна адміністрація під головуванням О.М.Синютки шляхом порушення законодавства України і не маючи на це делегованих повноважень вирішила скасувати один з найважливіших органів державного управління збереженням історико-культурної спадщини Львова – Державний історико-архітектурний заповідник м.Львова створений в 1975р.. Пан Синютка О.М. зробив це спрямовано, зігнорувавши рішучі протести інтелігенції м.Львова», – написав Мейлах Шейхет.  

«Об'єднання комітетів для євреїв колишнього радянського союзу (Вашингтон, США), Представництво Американського об'єднання комітетів для євреїв бувшого радянського союзу разом з Львівською обласною організацією Українського товариства охорони пам'яток історії та культури (керівник п.СалюкА.) звернулись до суду (адвокати Шумелда Р.Р., Могінська Т.А.) про скасування незаконних дій Львівської обласної державної адміністрації. Львівський окружний адміністративний суд (суддя Мартинюк В.Я.) задоволив наш позов. Апеляційний адміністративний суд (головуючий суддя Качмар В.Я., судді Гінда О.М., Ніколін В.В.) скасував Рішення Львівського окружного адміністративного суду. Не погодившись позивачі звернулись до Верховного суду України і нарешті винесена вагома для всієї України Постанова, яка скасувала Постанову Апеляційного суду залишивши Постанову Львівського окружного суду в силі», – додав він.  

За словами Шейхета, півроку тому чинний голова ОДА Максим Козицький на звернення Представництва Американського об'єднання комітетів для євреїв колишнього радянського союзу розпочав процес відновлення ДІАЗу створивши для цього робочу групу.

«Нарешті з Постановою Верховного суду відновилась справедливість в збереженні всіх ДІАЗів України, що дозволить впорядкувати і зберегти великий ареал могутньої унікальної історико-культурної спадщини українського народу. Єврейська історико-культурна спадщина є вагомою частиною української спадщини, ми щиро вдячні Львівському окружному адміністративному суду і Верховному суду України за доленосну Постанову 813/3771/16. Слава Україні!», – зазначив Мейлах Шейхет.  

«На сьогоднішній день історико-культурна спадщина Львова суворо захищена від знищення, однак Львівська міська рада і виконавчий комітет разом з Управлінням охорони історичного середовища ігнорують норми внутрішнього та міжнародного права», – додав він.  

Leopolis.news