logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Львівських гінекологів, які вимагають належних умов праці, можуть просто викинути на вулицю

20-07-2021 13:266869

Львівських гінекологів, які вимагають належних умов праці, можуть просто викинути на вулицю
Фото: gmd.center

16 липня відбулося чергове засідання новоствореної Громадської ради при Львівській облдержадміністрації. Під час засідання члени Ради, зокрема, розглянули звернення колективу гінекологічного відділення КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня».

Про це повідомила пресслужба Громадської ради. Зокрема, йшлося про повернення гінекологічного відділення у відремонтований пологово-гінекологічний корпус лікарні, де створені відповідні умови праці.

Натомість у відремонтованому корпусі замість гінекологічного відділення планується розмістити відділення реанімації новонароджених дітей. І це при тому, що у пологовому відділенні  вже існує відділення інтенсивної терапії новонароджених.

Річ у тому, що перед початком ремонтних робіт ще 4 роки тому працівники гінекологічного відділення забили на сполох щойно стало відомо, що акушерсько-гінекологічний корпус збираються закрити. По-перше, на той час їхнє відділення було вже відремонтоване власними  силами. По-друге, інтуїція їм підказувала, що їх просто хочуть виселити. Мовляв, пологове відділення – це проста калькуляція, а гінекологія – це завжди клопоти.

 Як наслідок, стався жорсткий конфлікт із генеральним директором КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня» Михайлом Гичкою. Щоб зняти напругу, гінекологам твердо пообіцяли, що ні про яке виселення і мови йти не може. Більше того – ніяких скорочень не буде. Однак вже за рік усіх поставили перед фактом, що із 60 ліжок гінекології залишиться 35, а також забрали кілька лікарських ставок. А от тепер збувається і друге побоювання – гінекологів виселяють.

 Адміністрація лікарні пропонує подальше функціонування гінекологічного відділення на базі І-го хірургічного відділення. Однак це, на думку колективу гінекологічного відділення, це не прийнятна пропозиція. За такого неочікуваного переселення про належний рівень допомоги жінкам з гінекологічною патологією говорити просто не доводиться. Адже в умовах хірургічного відділення нема можливості встановлення лапароскопічної стійки, гістероскопії, розмежування гнійних та чистих операційних, надання допомогти вагітним жінкам раннього терміну. До того ж відсутність маніпуляційної, процедурної, необхідної кількості ліжок для хворих та належних умов для медичного персоналу. 

Також колектив гінекологічного відділення побоюється, що після «переселення» може відбутися звільнення чи скорочення персоналу.

Додамо, що на засіданні Громадської ради були присутні представники трудового колективу гінекологічного відділення, представник пологово-гінекологічного корпусу, адміністрації лікарні і представники департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації. 

Після тривалого обговорення, члени громадсько ради одноголосно підтримали трудовий колектив у бажанні зберегти гінекологічне відділення і вирішили:

Забезпечити повноцінне функціонування гінекологічного відділення, як окремого структурного підрозділу КНП ЛОР «ЛОКЛ»;

Вжити заходів щодо налагодження діалогу між представниками адміністрації та працівниками гінекологічного відділення установи;

Створити спільну комісію з числа депутатів, департаменту охорони здоров’я, представників профспілкових організацій, адміністрації лікарні та представників 5 трудових колективів за участі комісій Громадської ради, яка протягом 14 днів напрацює конструктивні рішення. Спільна Комісія буде створена на базі медичної ради цієї лікарні.

Цікаво, що одразу після початку засідання Громадської ради до відділення гінекології прийшли з перевіркою, вимагаючи від старшої медичної сестри табелі робочого часу працівників. 

Також, зі слів представників колективу, які під час засідання Громадської ради перебували під стінами Львівської обласної ради, невідомий чоловік незаконно проводив зйомку учасників акції на телефон. 

Відтак, лікарі-гінекологи остерігаються, що коли вони будуть продовжувати відстоювати свої права, то їх просто звільнять. 

Попри пропозицію надати своє бачення вирішення даної проблеми, редакція так і не отримала офіційної позиції керівництва Обласної клінічної лікарні.

Оксана ГАЛИНСЬКА, для Leopolis.news