logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Одразу проблемні. Чому багатоповерхівки у селах – погана ідея

21-07-2021 14:196720

Одразу проблемні. Чому багатоповерхівки у селах – погана ідея

Ранок. У ваших руках – горня гарячої ароматної кави. З балкона ви бачите прекрасну картину заміського життя. На пасовисько женуть корів, гуси рядочком тягнуться до озера. Запах свіжоскошеної трави лоскоче ніздрі. Із посмішкою один з одним та з господарями квартир вітаються мешканці навколишніх садиб. Завершивши ранкові ритуали, Ви неспішно виїжджаєте до місця праці на авто або громадським транспортом…

Мабуть, саме таку ідилію намалювали продавці для довірливих клієнтів, які захотіли придбати квартири в ЖК «Південний», що у Сокільниках. Люди, які стали там власниками, були щиро переконані: кращої інвестиції грошей просто не існує. Які незручності, на які люди не очікували, виникли – далі.

Комплекс, розповідають мешканці, звели в 2014-2015 роках. Втім, досі сільська рада Сокільників не прийняла на баланс ці будинки. Тож вони ніби «зависли» у повітрі. До прикладу, дві найбільші вулиці – Свободи, Весняна – потребують ремонтів, там нема нормального освітлення. Втім, встановити ліхтарі не можуть. Перед виборами сільського очільника Сокільників Тараса Сулимка через старшого по господарці передали за місяць до голосування 5 ліхтарів на ЖК «Південний» (погодьтеся, смішно) голові одного із ОСББ. Сільські чиновники тоді пообіцяли: після виборів попробуємо повісити. Але оскільки і вулиці, і будинки не на балансі – досі не повішані ті знамениті ліхтарі.

До теми світла треба додати, що новий мікрорайон має проблеми і з постачанням електроенергії. Там постійно і регулярно зникає світло. Кілька тижнів тому мешканці перекривали дорогу – їх уже «дістало» те, що світла нема. Багато хто працює віддалено – умови роботи через пандемію змінилися, якщо нема струму, це зірвані терміни виконання робочих завдань. Після численних протестів чиновники із Сокільницької сільської ради нарешті написали листа до обленерго із вимогою все ж таки звернути увагу на проблеми електропостачання. Втім, від цього світло зникати наразі не перестало. Рішення від обленерго немає.

А як же ж виїхати із цього ЖК «Південний»? Не всі люди тут мають власне авто. Тому добивалися, щоби їздив маршрут. Один із мешканців комплексу і водночас голова ОСББ Микола Ільчук домовлявся із перевізником, аби маршрутка їздила. А сільська рада Сокільників обіцяла покривати частково витрати перевізника. Втім, так цього і не зробила. Обурений перевізник, розповідає пан Микола, відмовився – мовляв, не ганятиме пусті автобуси. Тепер тут курсує той, що возив людей раніше – втім, кількість рейсів зменшили до 5 на день.

Якщо ж мешканці «Південного» і мають машину, то часами звідти не виїдеш і так. Нещодавно затопило дорогу – на межі села, між Скниловом і Сокільниками. Сільська рада останнього населеного пункту ігнорувала прохання людей відновити рух. Тоді забудовник домовився із автодором, 200 м дороги зробили.

Звісно, якщо нема розуміння у великих проблемах, чиновники не чують людей і щодо малих. Люди із ЖК «Південний» просили владу Сокільників: нема нормального спортмайданчика для дітей. Проте очільник села та його підлеглі відправляють мешканців до забудовника… Але у цій справі надія є. Активісти із цих будинків зуміли відстояти, щоби повернули в генплан школу і садок на сусідніх із комплексом 20 гектарах землі. А там, за даними людей, хотіли звести черговий багатоквартирник (можна лише уявити собі, як би примножилися проблеми цього кварталу Сокільників). Тож тепер на території, де буде школа, можливо розмістять тимчасовий майданчик для дитячих спортивних ігор.

Додамо і про контакт влади Сокільників (зокрема і голови села Тараса Сулимка) та мешканців ЖК «Південний». Майже усі люди, з якими ми поспілкувалися, висловили жаль, що голова ОТГ, за якого вони голосували, буквально їх не чує. «5 років мешкаємо – сільська рада не зробила абсолютно нічого. Натомість офіційно ігнорувала наші запити. Люди думають: сільська рада до них взагалі не ставиться ніяк. Точніше, позиція – ви наглі прибульці. Приїхали з міста, а тут – село. Дуже багато хочете – а всього зразу не буде. А тим часом сільська рада на чолі з головою направо і наліво роздають землі під багатоповерхівки, а потім мешканцям квартир кажуть, що вони тут ніхто і їм не раді! Маєте житло, ми вам дали, а вам ще й не подобається. Загалом негативна думка про владу Сокільників», розповіла на умовах анонімності одна із мешканок кварталу. Люди втім усе ще вірять, що контакт буде, адже до вирішення проблем ще ой як багато…

Втім, усі біди ЖК «Південний» просто бліднуть перед екологічною катастрофою, яка стоїть позаду цих будинків. Каналізація зараз прокладена за 200 метрів від ЖК у поле. Там стоїть останній колодязь – і через переливні стоки річка нечистот затікає у поле вже 6 років!

Офіційні звернення до влади села нічого не дали. Сільські чиновники кивають на забудовника – мовляв, то його справа. А от забудовник каже, що сільська рада обіцяла дотягнути труби до каналізаційної насосної станції, він, мовляв, своє зробив. Чим це завершиться, наразі не відомо: каналізація із цілого ЖК «Південий» і далі тече в поле!

Сюрреалістичну і потенційну екологічну катастрофу доповнюють і… стихійні сміттєзвалища. Мабуть, ви не здивуєтеся, коли почуєте, що два таких є поруч сумнозвісного ЖК «Південний»… Мешканці зверталися в раду: сільські чиновники спочатку повідомили, що грошей нема на прибирання. А потім озвучили версію: знову ж таки, то справа забудовника. Той, звісно, відсилає людей у раду. Мешканці ЖК «Південний» залучили екоактивістів.

«Я вирішив дослідити проблему з вивезенням Львівських відходів до інших територій України, звертався і в КМУ, і в ВРУ, просив подивитися на ситуацію масштабно, але, звісно отримав відписки. І потім я вирішив перевірити реальну ситуацію в сфері поводження з відходами у Львівській області, почав з пошуку несанкціонованих звалищ, яких за 2020 рік знайшлося більше 100. Жоден з органів державної влади, до якого я звертався, не реагував, це все призвело до подання судових позовів. Потім почала рухатися Екоінспекція України, зараз маємо дві спільні судові справи… Є локація забруднення біля ЖК «Південний», її виявив ще у вересні, коли йшов дивитися на каналізацію, яка тече біля тих будинків», розповів екоактивіст Олексій Мінтій.

Ось так і живуть люди у ЖК «Південний» в Сокільниках. На жаль, мешканці цих будинків із жахом переконалися: їхні інвестиції в квартири у селі виявилися не тим, що вони очікували… Можливо ця історія бодай трошки допоможе людям, можливо – зверне увагу влади на багатостраждальний житловий квартал. Сподіваємося, що й інші забудовники, торгівці житлом також прочитають про сумний досвід «сільських висоток» і не повторять помилок своїх попередників.

PS. Коли матеріал уже був готовий, люди із ЖК «Південний» в Сокільниках передали додаткову записку про проблеми. Вважаємо за необхідне ще раз підсумувати про усі труднощі мешканців цих багатоповерхівок у селі (подаємо мовою оригіналу із мінімальними правками):

 «Проблеми ЖК «Південний»

1.     Сокільницька сільська рада протягом багатьох років ігнорує будь-які потреби мешканців нашого житлового комплексу. Доходило до абсурдних ситуацій, коли депутат попереднього скликання прямою мовою говорив, що ми не є мешканцями Сокільник, оскільки недостатньо тут прожили і не заслуговуємо, щоб рада дослухалася до наших потреб.

2.     Не прийняті на баланс села вулиці нашого ЖК. Ремонт дорожнього покриття вулиць, очистка від снігу в зимовий час проводиться силами забудовника та мешканців. Сільська рада прямим текстом заявляє, що вулиці на балансі села не знаходяться, а тому нічого робити на них не будуть. В тому числі і влаштовувати вуличне освітлення.

3.     ОСББ, які функціонують на території нашого ЖК, не можуть протягом довгого строку (із 2018 року) відвести земельні ділянки під будинками.

4.     На громадських слуханнях змін до генплану с. Сокільники, які відбувалися 08 січня 2020 року, представниками мешканців нашого ЖК були подані зауваження, в яких мешканці просили врахувати їхні потреби, в тому числі щодо розміщення об’єктів соціальної інфраструктури таких як школа, дитячий садочок, паркову зону, спортивні об’єкти. Проте такі потреби були проігноровані, а такі вимоги назвали війною забудовника з сільським головою. Більше того, не зважаючи на зауваження мешканців про те, що у старому генплані на земельній ділянці площею приблизно 20 га, яка межує з нашим ЖК, було заплановано розміщення школи, дитячого садочка, стадіону та паркової зони, але у 2021 році для того щоб вивільнити побільше земель, сільською радою переміщено такі об’єкти на пайові землі, що викликає питання в законності таких дій і фактично унеможливлює реалізацію будівництва вказаних об’єктів. Варто зазначити, що на пропонованих змінах до генплану вказані об’єкти і надалі розміщені на генплані чомусь на пайових землях. Втім, треба додат, що вже в червні 2021 після судового позову щодо забудови урочища КАДІМ сільська рада (знову ж таки без нового громадського обговорення) затвердила новий Генплан-2021, в якому школу і садок повернули на 20 га з пайових земель. Проте мешканців і надалі турбує питання забудови стіна-в-стіну новими багатоквартирниками та невиконання обіцянок сільської ради щодо об’єктів інфраструктури – школи, садка, парку, спортмайданчика.

5.     Сільська рада зараз активно роздає земельні ділянки під житлову забудову. Такими темпами на території ОТГ не залишиться нероздерибанених земельних ділянок. Мешканців нашого ЖК турбує доля земельної ділянки площею приблизно 20 га, яка межує з нашим ЖК. Саме на частині цієї земельної ділянки мешканці неодноразово зверталися до сільської ради про розміщення об’єктів соціальної інфраструктури, які необхідні нам для комфортного проживання. Попри обіцянки діючого сільського голови п. Сулимка, який в час передвиборчої кампанії у весь голос обіцяв мешканцям нашого ЖК, що він забезпечить розміщення школи, дитячого садочка, стадіону, паркової зони на частині вказаної земельної ділянки, спостерігаючи за фактичними діями сільської ради, ми сумніваємося, що п. Сулимко дотримає свого слова.

6.     Громада нашого ЖК обурена тим, що наші інтереси продовжуються ігноруватися місцевою владою. Ми продовжуємо законним способом захищати свої інтереси і не дамо можливості владі села роздеребанити землі, що межують з нашим ЖК, без врахування наших інтересів. Ми, як мешканці Сокільник, як ті, що сплачують податки в бюджет нашої ОТГ, вимагаємо щоб наші інтереси враховувалися місцевою владою. І будемо відстоювати ці інтереси в судах, якщо нас не почують».