logo
05/03
30/11
07/02
27/01
10/01
29/12
22/12
21/12
09/12
01/11
07/10
15/09
10/09
2 ...

Складно знайти ДВК, яка дотримується всіх процедур під час підрахунку голосів – експерт

23-07-2019 14:023501

Складно знайти ДВК, яка дотримується всіх процедур під час підрахунку голосів – експерт
Фото: ілюстративне

Представники Громадянської мережі «Опора» фіксували під час позачергових парламентських виборів багато порушень, однак вони не були системними чи масовими, отже, такими, що могли вплинути на результати голосування.

Про це розповів керівник проектів у сфері виборів та місцевого самоврядування ГМ «Опора» Тарас Радь під час прес-конференції сьогодні, повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Тарас Радь зазначив, що одним із найпоширеніших порушень була агітація в день тиші. Крім відкритої агітації, було зафіксовано також гібридну, тобто агітацію через зовнішню рекламу, яка містила гасла кандидатів.

Також експерт розповів, що найбільшу кількість порушень було зафіксовано під час спроб видати бюлетені без паспортів. Такі випадки були щонайменше на 32 дільницях Львівщини.

«Видача бюлетенів без паспортів – це хронічна проблема виборчого процесу в Україні. Вона пов’язана з так званим звичаєвим правом переважно в сільській місцевості, де люди одне одного знають, є родичами чи дружать. Факт особистого знайомства дуже часто стає аргументом, щоб видати людині бюлетень без потрібного документа. Ми обов’язково на такі речі звертаємо увагу, бо факт видачі бюлетеня без документа може мати такі наслідки, як голосування за іншу особу, контрольоване голосування тощо. Водночас ця проблема є найпоширенішою в усій Україні, тобто Львівщина не є особливою», – сказав Тарас Радь.

Він додав, що були випадки, коли бюлетені видавали особам, які не мали права їх отримати. Також був випадок, коли одній особі видали відразу 10 бюлетенів, бо член комісії не знав, що так не можна.

За словами Тараса Радя, на кількох дільницях представники мережі зафіксували спроби дострокового заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців. Також майже всі виборчі комісії про запас мали кілька порожніх протоколів, які можна було використати в окружних виборчих комісіях.

«Загалом було багато ситуацій, які свідчать про те, що виборчі комісії не є професійними. Виникає питання, чи не варто цю проблему вирішувати на законодавчому рівні. Під час підрахунку голосів на ДВК наші спостерігачі бачили, що є проблеми із дотриманням процедур. Процедури є складні, є 32 головні кроки процесу підрахунку голосів, вони не є складні. Для того, щоб їх дотримуватися, члени ДВК мають бути навчені. Розуміємо, що професійних комісій у нас немає, і вони формуються за принципом партійного представництва і фактично складно знайти ДВК, яка дотримується всіх процедур під час підрахунку голосів. Отож ми бачили багато проблем уже в ОВК, коли члени дільничних виборчих комісій на колінах, у машинах, у коридорах переписували протоколи, уточнюючи дані, оскільки ОВК повертали їх на уточнення», – сказав Тарас Радь.

Нагадаємо, станом на 09:00 22 липня до поліції надійшло 96 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства.

Леся БУРБАН, Leopolis.news