logo
29/03
28/03
2 ...

На Золочівщині перепоховали останки 29 дивізійників, що загинули в Другій світовій

25-07-2021 14:231042

На Золочівщині перепоховали останки 29 дивізійників, що загинули в Другій світовій
Фото: ЛОДА

Сьогодні, 25 липня, у селі Червоне, що на Золочівщині, перепоховали останки 29 дивізійників,  які загинули в 1944 році.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Присутні поклали квіти до символічних таблиць біля каплиці тим, хто віддав життя в цих трагічних подіях. Участь у заходах взяв перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик та заступник директора департаменту комунікацій та інформаційної політики Львівської ОДА Юрій Горун.

Історична довідка:

Дивізія «Галичина» (Перша Українська дивізія Української Національної Армії). Формування дивізії розпочалося в квітні 1943 року під керівництвом Військової Управи. Дивізія створювалась за зразком німецьких піхотних дивізій. Командиром дивізії був призначений генерал Ф. Фрайтаг. Воєнний вишкіл бійці дивізії проходили у Нойгамері (Німеччина).

 Перед відправкою на радянсько-німецький фронт дивізія нараховувала 16 тис. чол.   17-22 липня 1944 року під час боїв під Бродами дивізія була оточена і розбита. Окремим частинам дивізії вдалося прорвати оточення і відступити на Захід. Деякі відділи дивізії «Галичина» увійшли до складу Української Повстанської Армії. Наприкінці 1944 була сформована нова дивізія загальною чисельністю 18 тис. чоловік. Наприкінці 1944 року на початку 1945 року дивізія «Галичина» вела оборонні бої в Словаччині і Словенії. На початку березня 1945 року дивізія за розпорядженням Українського Національного Комітету була включена до складу Української Національної Армії під командуванням генерала П.Шандрука.

У квітні 1945 року дивізія деякий час воювала на фронті поблизу замку Ґляйхенберґ в Австрії. Наприкінці квітня її вивели зі складу військ СС та присвоїли нову назву – 1-а українська дивізія Української національної армії. Після капітуляції Німеччини вояків дивізії інтернували у британській та американській окупаційних зонах, а після 1948 року вони роз’їхалися по всьому світу – у США, Канаду, Австралію, Аргентину та інші країни.

Бродівський котел

Гора Жбир, що у селі Ясенів теперішнього Золочівського району – символ боїв, що відбувалися тут у липні 1944 року. У складі німецьких військ у боях брала участь і дивізія «Галичина», що була сформована з українців. Із гори Жбир – однієї із найвищих точок району найкраще видно панораму однієї із наймасштабніших операцій радянської армії «Бродівський котел», під час якої полягло багато українців.

У 1991 році з ініціативи Студентського Братства у пам’ять про полеглих у 1944 році українців під Бродами на горі Жбир у селі Ясенів спорудили пам’ятний знак.

Leopolis.news

Leopolis.news