logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Територія охлократії, або Швондеризація України

18-08-2021 10:259616

Територія охлократії, або Швондеризація України

Громадян, які не мають щеплення від COVID або не перехворіли на нього, із 1 серпня 2021 року перестали пускати в адміністративне приміщення Балтської міської об’єднаної територіальної громади. Обмеження запровадили на підставі протоколу засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки (ТЕБ) та надзвичайних ситуацій (НС), яке відбулось 6 липня 2021 року, повідомило видання Leopolis.news.

В інформації видання Leopolis.news зазначено, що комісії з питань ТЕБ та НС при радах різних рівнів – це дорадчі органи, отож їхні протокольні рішення не є нормативно-правовими актами, а значить, що вони не можуть застосовуватись для регулювання конституційних прав громадян. З цього приводу є абсолютно чітка позиція судів. Іншими словами, заборона на відвідування адміністративних приміщень, видачу довідок та інших документів нещепленим громадянам або які не перехворіли на COVID-19 є незаконною, а чиновники, які ініціювали таку заборону, суттєво перевищили свої повноваження – аж до конституційно-правової відповідальності.

Чиновники перевищили свої повноваження навіть за обставини, коли Сергій Мазур є одночасно і очільником Балтської комісії з питань ТЕБ та НС, і головою Балтської міської ради. До того ж деякі правники вважають, що протокольне рішення Балтської комісії з питань ТЕБ та НС неможливо оскаржити в суді, тому що ця комісія не є юридичною особою, не є органом державної влади. 

Правовий нігілізм (а дехто вважає, що правову дикість) міського голови Балти підтримав Микола Гаріга, секретар комісії з питань ТЕБ та НС, з яким солідаризувались Тетяна Голишева і Володимир Солов’ян, працівники юридичного відділу, а також заступники міського голови з питань діяльності виконавчих органів Едуард Рабінович та Федір Молодець. Що тут сказати, «молодці»!

Жодним законодавчим актом України вакцинація від COVID не передбачена як обов’язкова. Обов’язковими, на підставі статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», є профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу тощо, які внесені до національного календаря щеплень, зокрема до календаря на 2020-2021 роки.

Проте на підставі тієї ж статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» особа або її законні представники можуть відмовитись від обов'язкових профілактичних щеплень. У такому разі лікар складає відповідний акт і фіксує відмову від щеплення. 

Для громадян, які відмовились від обов’язкових щеплень, законодавство не передбачає обмеження жодних прав, окрім права на деякі професії у випадку, якщо нещеплені працівники можуть через контакт призвести до поширення інфекційних хвороб.

З приходом до влади команди президента Зеленського їхні політичні опоненти очікували, що права громадян можуть бути ущемленні, однак ніхто не сподівався, що може дійти до такого правового абсурду. Одурманившись «зеленою вседозволеністю», чиновники Балтської міської ради грубо порушили Конституцію України, Закон України «Про місцеве самоврядування» та Закон України «Про державну службу», а зокрема статтю восьму, в якій сказано, що державний службовець зобов’язаний:

  • дотримуватися Конституції та законів України, діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;
  • поважати гідність людини, не допускати порушення прав і свобод людини та громадянина;
  • сумлінно і професійно виконувати свої посадові обов’язки. 

У Законі «Про державну службу» не сказано, що чиновник має право відмовити у прийомі громадянам, які не мають вакцинації навіть відповідно до обов'язкових, визначених національним календарем щеплень. Тим паче коли вакцинація від COVID-19 ще не внесена до такого календаря.

Правове свавілля і ковідна диктатура відбуваються не тільки у Балті, а й по всій території України. Все більше людей скаржаться, що керівництво на їхній роботі змушує їх робити вакцинацію. Якщо людина цього не зробить, то начальство погрожує зменшити заробітну платню, не виплатити зарплату, не виплатити преміальні, не надати оплачувану відпустку, понизити у посаді, звільнити з роботи тощо. 

Жодний чиновник, навіть і президент, не мають права вимагати у громадян робити те, що законодавчо необов’язкове. Окрім того, ніхто не має права знати й не має права питати, вакцинована людина чи ні, тому що це конференційна інформація. Отож кожний українець має юридичний інструментарій відстоювати недоторканість своєї особистості. 

Невиплата заробітної платні, пониження у посаді або звільнення з роботи через відмову вакцинуватись тягне за собою кримінальну відповідальність для керівництва, яке вчинить неправові дії.

Такі трудові конфлікти відновлюються через суд і дуже швидко (впродовж п’яти днів) із відшкодуванням потерпілим матеріальних і моральних збитків. У таких випадках суди застосовують спрощене судове провадження або наказне провадження.

Якщо суспільство не зупинить вседозволеність і свавілля чиновників у його зародковому стані, якщо владний деспотизм на зразок диктаторської комісії ТЕБ імені Балти пошириться Україною, то наступним етапом може стати заборона відвідувати продуктові магазини без щеплення на COVID, заборона відвідувати аптеки, а далі може дійти і до зобов’язання пришивати до одягу невакцинованих якийсь символ, скажімо, жовтий знак ковідної сегрегації.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news