logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Піррова перемога Зеленського над картелем енергетичного олігархату

30-08-2021 14:467877

Піррова перемога Зеленського над картелем енергетичного олігархату
Фото: nytimes.com

Після засідання Кабінету міністрів України, яке відбулось  28 липня 2021 року, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що з 1 серпня ціна на електроенергію для населення залишиться незмінною – 1,68 гривні за кіловат-годину. Того ж дня президент Володимир Зеленський заявив, що питання тарифів на електроенергію розгляне Рада національної безпеки і оборони.

 

Під час форуму «Україна 30. Децентралізація» Володимир  Зеленський заявив, що зробить все можливе, щоби ціни на електроенергію для населення не зростали.  

«Я просив винести це питання на засідання РНБО на цьому тижні, щоби люди зрозуміли, що з 1 серпня «сюрпризів» для суспільства не буде. Ми повинні зробити все, щоби збільшення цін не було. Моє ставлення до цього дуже просте: сьогодні 1,68 грн за кВт-год. Я вважаю, що у нас є категорія населення, яка не може собі дозволити платити навіть 1,68 гривні», – наголосив Зеленський. 

У деяких ЗМІ, лояльних до Банкової, з’явилась інформація, що президент піде на безкомпромісну конфронтацію із олігархами енергетичного ринку з метою обмежити їхні фінансові апетити. А Олексій Данилов попередив, що РНБО розгляне можливість запровадити тимчасові адміністрації на підприємствах енергетики, оскільки бачить ознаки монополізації на ринку електроенергії. Секретар РНБО навіть перелічив монополістів: «Існує вісім прізвищ, вони не є секретом. Це – пан Ахметов, Новинський, брати Суркіси, Григоришин, Боголюбов, Коломойський, Льовочкін, Бойко, і громадянин Російської Федерації Воєводін. Вони володіють розподільчою мережею, яка є безпосередньо в їхній власності». 

Нагадаємо, що Кабінет міністрів скасував із 1 січня 2021 року пільговий тариф на перші 100 кВт-год електроенергії у розмірі 0,9 грн за кВт-годин і встановив єдиний тариф для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн за кВт-годин. Хоча у 2019 році Рінат Ахметов продавав  за кордон із прибутком українську електроенергію вдвічі дешевше, аніж на українському ринку.  

У парламентському комітеті з питань енергетики та ЖКГ також розглядали варіанти майбутнього тарифу на електроенергію. Труднощі з вибором між потребами населення і побажаннями енергетичних олігархів – головна причина, чому Кабмін чотири рази продовжував дію єдиного тарифу на електроенергію з березня 2021 року. 

Дискусія тривала, аж поки з подачі президента Зеленського це питання таки розглянула РНБО і поставила остаточну крапку в безконечних дискусіях. Відтак, 11 серпня прем'єр-міністр заявив, що з ініціативи президента уряд вніс зміни у правила роботи ринку електроенергії. Отож із 1 жовтня 2021 року тариф на електроенергію для 80% населення становитиме 1,44 грн за кВт-годину при обсязі споживання не більше 250 кВт у місяць. Тобто ціна для більшості домогосподарств зменшиться на 14%. 

Для учасників енергетичного ринку та експертів інтервенція президента стала сюрпризом, адже переглянути тарифи Кабмін повинен був іще в березні у бік збільшення, як було домовлено з Міжнародним валютним фондом. Кабмін зобов’язався зрівняти тарифи на електроенергію для населення і для промисловості.  

У Міненерго та в НКРЕКП  (Національної комісії з питань державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послу), наполягали, що вартість одного кіловату електроенергії (разом із розподілом, доставкою і ПДВ) повинна становити орієнтовно 3,5-4 гривні за кВт.  

Проте міністр енергетики Герман Галушенко зазначив: «Можливість зниження тарифу насправді досягається новою моделлю ПСО (покладання спеціальних обов’язків). Така модель в Україні запроваджена вперше. Вона передбачає посилення ролі держави через державні генеруючі компанії, зокрема, через  «Укргідроенерго» та «Енергоатом», які стають ключовими учасниками її реалізації. Для потреб населення «Енергоатом» буде продавати 50% своєї електроенергії, а «Укргідроенерго» – 30% за ціною 1 копійка за кВт». 

Нова система ПСО, затверджена у Кабміні,  зачепить і операторів систем розподілу електроенергії, які  забезпечують доставку електроенергії до користувачів, тобто колишні обленерго, які тепер приватизовані. Експерти не сумніваються, що приватні власники обленерго перекладуть свої  витрати на промисловість, що спровокує зростання цін на товари і послуги на 20-25% до кінця року.  

Експерти енергетичного ринку запевняють, що із тарифом 1,44 грн за кВт  економія для  українських господарств буде незначною. Проте, якщо взяти до уваги тарифи 2019 року, з якими Рінат Ахметов отримував прибутки на міжнародному енергетичному ринку, насправді економії нема. При колишніх тарифах (0,9 грн за 100 кВт та 1,68 грн за 150 кВт) господарства платили би 342 грн за встановлені 250 кВт. 

(0,9 грн х 100 кВт) + (1,68 грн х 150 кВт) = 342 грн 

При теперішньому тарифі українські господарства платитимуть 360 грн (1,44 грн х 250 кВт = 360 грн). 

А це означає, що Зеленський організував піар-кампанію із начебто доступними цінами на електроенергію для населення і не перешкодив олігархам отримувати щомісяця по 18 грн із кожного господарства.  

360 грн - 342 грн = 18 грн 

Політично Зеленський поки що  переміг енергетичний картель, а в уряді Шмигаля не перестають наполягати, що не хотіли зменшувати тариф, але були змушені це зробити на вимогу президента.  

Тепер у суспільстві утвердиться асоціація, що за тарифи в Україні відповідає персонально президент. А в опалюваний період, з огляду на зростання ціни на газ, громадяни отримають суттєве подорожчання у 1,5-2 рази тарифів за опалення і за гарячу воду, які перетворять тимчасову перемогу Володимира Зеленського у болючу поразку.  

Експерти також прогнозують, що через ПСО, яка передбачає стягування коштів із операторів мереж, вони скоротять витрати на їх ремонт. В умовах фізичної зношеності електромереж можливо зросте коефіцієнт їх аварійності. А це означає, що чимало користувачів, можливо, періодично будуть позбавлені надійного постачання здешевленої електроенергії. 

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news