За півроку до ПЦУ приєдналося більше ніж 500 парафій УПЦ МП – Епіфаній

http://leopolis.news/post/4965/za-pivroku-do-pcu-pryednalosya-bilshe-nij-500-parafiy-upc-mp--epifaniy

28/07/2019

Він зазначив, що процес дещо сповільнився у зв’язку з виборами, але висловив переконання, що згодом динаміка переходів поновиться, інформує Радіо Свобода.

«Загалом протягом більше ніж півроку до Православної церкви України приєдналося більше 500 парафій з боку Московського патріархату. Зараз бачимо, що процес трішки призупинився, але все одно він відбувається. По декілька парафій вже оформлюють юридично свій статус у ПЦУ, але я вірю, що в подальшому поступово завершиться вся епопея виборча, передвиборча, люди заспокояться і будуть і надалі приймати рішення колегіально, на зборах, більшістю голосів про приєднання до нашої визнаної Православної церкви України», – сказав Епіфаній.

При цьому УПЦ (МП) заявляла, що за результатами 2018 року мала в розпорядженні 12 092 парафій.

Зустріч очільника церкви з журналістами відбулася після хресної ходи з нагоди 1031-го Дня хрещення України-Руси в Києві. Напередодні, днем раніше, відбувся молебень та хресна хода прихильників УПЦ (МП), яка є частиною Російської православної церкви. Епіфаній зазначив, що «не відчуває конкуренції» з РПЦ яка також вшановує князя Володимира Великого (зокрема, освячувала пам’ятник йому в Москві).

«Той, хто знає справжню, об’єктивну нашу українську історію, прекрасно розуміє, де коріння, яке сьогодні ми згадуємо. Ми згадуємо хрещення Руси-України, яке відбулося тут, на цих пагорбах, у водах Дніпра, біля Почайни. Тому говорити про те, що князь Володимир Великий хрестив загалом всі руські землі – це неправда, і це дуже боляче для Російської православної церкви і загалом для російської держави. Бо якщо ми обріжемо це коріння, і вони почнуть свою історію чи то з 14, чи з 15 століття, звичайно, для них це дуже боляче. Але ми знаємо і надалі будемо вивчати свою справжню українську історію, знаючи, що тут зародилося наше християнство», – підсумував митрополит.

28 липня в центрі Києва відбулося богослужіння та хресна хода духівництва і вірян Православної церкви України з нагоди Дня хрещення України-Руси.

Leopolis.news