logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

РФ використовує військові навчання «Захід-2021» для тиску на Білорусь – RAND Corporation

16-09-2021 09:425909

РФ використовує військові навчання «Захід-2021» для тиску на Білорусь – RAND Corporation
Фото: 24 tv.ua

Сорок років тому Росія використовувала масштабні військові навчання, щоб налякати комуністичних лідерів Польщі – вони мали розправитися з протестувальниками, багато з яких були пов’язані з незалежною профспілкою «Солідарність». Подібні російські навчання зараз можуть бути частково використані для тиску на Білорусь. 

Про це написав у своєму блозі старший науковий співробітник американського аналітичного центру RAND Corporation, колишній посол США у Казахстані та Грузії Вільям Кортні, повідомляє сайт СЗР України.

За  його словами, рух опору в сучасній Білорусі нагадує про польські протести кінця 1970-х – початку 1980-х років. У Східній Європі, підконтрольній Радянському Союзу, вони були найбільшим ненасильницьким викликом для влади.

У вересні 1981 р. Кремль використав «Захід» для тиску на польських лідерів. Через три місяці польські комуністи запровадили воєнний стан. Тисячі опозиціонерів потрапили до в'язниці, майже сотню було вбито. Сьогодні Кремль може використати «Захід-2021», щоб викликати жорсткіші репресії в Білорусі.

У 1981 р. СРСР боровся з нестачею продовольства та деморалізаторською війною в Афганістані. Будь-який напад на Польщу міг зіткнутися зі збройним опором чи тривалим повстанням. Сьогодні економіка Росії млява, а рівень життя впав. Щедрі субсидії на зміцнення слухняного режиму в Білорусі можуть не сподобатися Росії.

Також Вільям Кортні переконаний, що Росія може використати «Захід-2021» як фінт, щоб відвернути увагу від військових кроків проти України.

RAND Corporation («Research ANd Development») – американський аналітичний центр, заснований 14 травня 1948 року в Санта-Моніці (Каліфорнія), перший аналітичний центр у світі. Починав свою діяльність як аналітичний підрозділ при Військово-Повітряних Силах США, фокусуючись виключно на питаннях національної безпеки США. З 1948 року став незалежною дослідницькою організацією, метою якої є поширення громадського добробуту через застосування наукового підходу до суспільних питань.

Вільям Кортні – колишній посол США у Казахстані та Грузії.

Leopolis.news