logo
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

Кіберполіція викрила на Львівщині зловмисника, що підробляв ПЛР-тести та COVID-сертифікати

16-09-2021 10:376094

Кіберполіція викрила на Львівщині зловмисника, що підробляв ПЛР-тести та COVID-сертифікати
Фото: ВК поліції Львівської області

Схему продажу підробленої медичної документації викрили працівники кіберполіції у Львівській області спільно зі співробітниками сектору дізнання Яворівського районного відділу поліції та представниками Мінцифри.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Львівської області.

Встановлено, що 31-річний місцевий мешканець виготовляв довідки з негативним результатом на COVID-19 та COVID-сертифікати для перетину державного кордону. Клієнти не проходили жодних лабораторних досліджень, а лише надавали свої дані для оформлення.

Чоловік використовував підроблені печатки медичної лабораторії. Загалом фігурант виготовив понад 50 COVID-сертифікатів та понад 300 довідок із негативним результатом на коронавірус.

Свої послуги чоловік рекламував у групових чатах в месенджері, в яких було понад 15 тисяч підписників. Здебільшого клієнтами правопорушника були перевізники. Вартість однієї довідки становила 500 гривень, а COVID-сертифіката – 1500 гривень.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання фігуранта та у його автомобілі. Вилучено комп’ютерну техніку, печатки, COVID-сертифікати. Під час огляду техніки виявлено згенеровані QR-коди, які, ймовірно, використовувалися для підроблення сертифікатів. До проведення обшуків було залучено представників прикордонного оперативно-розшукового відділу.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Процесуальне керівництво здійснює Яворівська окружна прокуратура.

Leopolis.news