logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

У музеї Митрополита Андрея Шептицького відкрили експозицію, присвячену 95-ій річниці з дня народження Володимира Патика

09-10-2021 15:156918

У музеї Митрополита Андрея Шептицького відкрили експозицію, присвячену 95-ій річниці з дня народження Володимира Патика
Фото: Львівської міської ради

Сьогодні, 9 жовтня, у музеї Митрополита Андрея Шептицького, що на вул. Кривоноса, 1, урочисто відкрили виставку, присвячену 95-річчю з дня народження знаного українського живописця Володимира Патика.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Зокрема, на виставці представлені 4 олійні  та 5 пастельних творів, що ретроспективно показують творчість мистця від 1950-х років і до вже пізнього періоду, кінця 1990-х та 2000-х.

Додамо, що експозиція відбувається під музику. Музичний декупаж: Уляна Горбачевська – голос, концепція, Ігор Гнидин – ударні, Оксана Литвиненко – віолончель.

«В трьох музичних стилях ми хочемо долучити глядача до перегляду творів на відкритті виставки Володимира Патика - це класична, джазова та народна  музика в музичному виконанні та віртуозній інтерпретації Уляни Горбачевської. Розмова, що руйнує час. Отже, так це буде діалог поза часом. З одного боку музика та глядачі, з іншого – маестро, що промовляє до нас барвами, фактурами, образами. Музика уникатиме конкретний жанр. Це принципово. Оскільки в епоху постмодерну, а В.Патик якраз належав до цього часу, в мистецтві продовжився рух, коли стилістичні межі і рамки розширюються – в театрі, живописі, музиці. Отже , музичний декупаж якнайкраще пасує до робіт майстра. Роботи маестро  вміщають і традицію, і політ індивідуаліста. Отже, музика має бути невловима і мобільна. Вона має стати своєрідним екскурсоводом, підсилюючи образи, що линуть з робіт. До прикладу  для "село чорний острів" домінуватимуть народні мотиви. Натомість для урбаністичних мотивів   академічне звучання. Для роботи "джаз"   переважатимуть  джазові ритми та гармонії. Не бути впійманим у рамки...це відчуття еманує з робіт В.Патика. Вони живі, динамічні. Тож музика має стати акомпониментом. І теж  повинна бути поза рамками форматів. Тоді вона буде обрамлювати звуками і темами видатні роботи майстра, міняючи настрій від вишуканого академічного чи глибинно народного до динамічного джазового звучання», — зазначають організатори.

Також в рамках відкриття виставки відбулась презентація книжки «Під знаком Домоклового меча. Роман-есей про Володимира Патика», автором якої є Роман Горак.

Leopolis.news