logo
28/03
27/03
2 ...

На Львівщині обговорили модернізацію прикордоння з ЄС

12-10-2021 21:396735

На Львівщині обговорили модернізацію прикордоння з ЄС
Фото: пресслужба ЛОР

Модернізацію прикордоння з Європейським Союзом сьогодні, 12 жовтня, обговорили під час засідання Комісії з транскордонного співробітництва українсько-польської Міжурядової Координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва.

Участь у заході взяв заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, інформує пресслужба ЛОР. 

«Найважливішими нашими спільними проєктами на Львівщині є реконструкція і розбудова міжнародних пунктів пропуску та прикордонних доріг. Зокрема, на умовах польського кредиту, за міжурядовою угодою 2015 року. 

Щодо ситуації з дорогами, то цьогоріч з українського боку вдалося завершити ремонт автошляху Яворів - Грушів та Краківець - Мостиська. Тривають роботи ще на трьох відрізках.

 Зі слів керівника Галицької митниці, всі три пункти пропуску з боку України планують реконструювати до кінця 2023 року. 

Пункт пропуску «Шегині» - найстарший на Львівщині, збудований 1979 року. Для його реконструкції виділено 15,5 млн євро, наразі вже є розроблено ПКД, яка перебуває на стадії погодження. Проєкт тут будуть втілювати в два етапи, щоб не зупиняти рух транспорту. Спершу на вільній від забудови земельній ділянці у 2022 році побудують новий виїзд до Польщі, потім існуючий термінал реконструюють, перескерувавши потоки. Початок робіт планують на кінець 2021 року, а завершити їх до кінця 2023 року. З труднощів процесу - вже нині на митниці припускають, що будуть тимчасові проблеми з вантажним транспортом.

Пункт пропуску «Краківець» планують реконструювати також у 2 черги. Ділянку для пропуску легкових авто і автобусів побудують 2022 року. Відтак перенаправлять туди транспорт та реконструюють нинішній автовокзал.

Реконструкція цього пункту пропуску дозволить збільшити пропускну спроможність до 1300 транспортних засобів на 20 смугах (зараз 500 - на 8 смугах). Для цих робіт передбачено 7 млн євро, а виконати роботи також планують впродовж 2 років. ПКД наразі виготовлена на 50%.

Пункт пропуску «Рава-Руська» має наймолодший пункт пропуску, збудований 2008 року.

Впродовж семи місяців 2022 року за 1,5 млн євро тут планують добудувати пішохідний перехід, адже наразі такого тут зовсім нема. Пропускна здатність цього пункту має бути 3000 осіб за добу. Це буде другий піший перехід до ЄС на Львівщині.

Наразі цей проєкт впирається у завершення оформлення всіх прав користування земельними ділянками, на яких буде збудований перехід», - розповів Юрій Холод за підсумками засіданняКомісії з питань транскордонного співробітництва українсько-польської Міжурядової Координаційної Ради з питань міжрегіонального співробітництва.

Також на засіданні йшлося про побудову додаткових п’ятьох міжнародних пунктів пропуску з Польщею і залізничне сполучення.

Leopolis.news