У Львові тривають останні репетиції опери-міфу «Ukraine – Terra Incognita» (ФОТО)

http://leopolis.news/post/51231/u-lvovi-tryvayut-ostanni-repetyci-opery-mifu-ukraine--terra-incognita-foto

13/10/2021

 

14 жовтня увесь світ підхоплюватиме українське багатоголосся. У Нью-Йорку, Філадельфії, Мічигані, Торонто, Панамі, Буенос-Айресі, Лондоні, Парижі, Мадриді, Роттердамі, Джакарті, Шрі-Ланці, Кіпрі та в інших куточках світу матимуть змогу спостерігати наживо за дійством, що виносить українську пісню на світову оперну сцену.

П’ять Міфів, тобто п’ять окремих самодостатніх меседжів, уміщено в лібрето опери, об’єднаних навколо основних тем народних пісень зі своїм циклом: колискові, чумацькі, козацькі, рекрутські, голосіння, весільні, обрядові, бавки та ін. 

Оперу присвячено Василю Сліпаку – Герою України, солісту Паризької національної опери, людині, яка відмовилася від кар’єри заради миру на своїй землі.

Літературну основу написано ще до подій на Майдані відомою українською співачкою, дослідницею автентичної народної пісні Уляною Горбачевською. За її словами, перегук текстів з подіями 2014 року в Україні вражав, тому вона стала вже не творцем опери, а «просто ретранслятором», особливо коли дізналася після смерті Василя, що його псевдо – «Міф».

Окрім архаїчного багатоголосся, опера-міф поєднає фрі-джаз, симфонічну музику, імпровізацію, відеоарт та футурофолкові костюми, аби спромогтися надати звуку візуального образу. Для українського слухача ці пісні будуть дещо знайомими, принаймні на метафізичному рівні, адже народне звучання виникало самовільно, воно описувало певний процес у житті наших предків, як от прихід весни, чумакування, закінчення жнив чи навіть постійне прагнення до волі. Цікаво, як сприймуть українську пісню народи, в яких такі процеси були відсутніми через географічні особливості або своєрідність культурного коду.

Знайомим для міжнародної аудиторії буде виконання симфонічної музики, яку написала випускниця Королівської консерваторії Гааги Марія Олійник. Під час репетицій Марія уважно слухає написане й ділиться своїми думками: «Для мене є дуже цінною пісенна матерія, з якою я працювала, кожну з пісень я дійсно глибоко через себе перепустила, пережила. Все що мені хотілось – це доторкнутись у свій спосіб до цієї матерії, додати до неї теж частинку себе і свого світовідчуття».

Зазначимо, світова онлайн-трансляція Національної прем’єри Опери-Міфу «Ukraine – Terra Incognita» відбудеться 14 жовтня 2021 року о 19:00 (за київським часом) на каналах проекту. Трансляцію вестимуть із Львівської національної опери – вхід за квитками.

Павло ЯРЕМАК, для Leopolis.news

Фото автора