logo
28/03
27/03
2 ...

ВРУ схвалила у першому читанні Держбюджет-2022

20-10-2021 13:216938

ВРУ схвалила у першому читанні Держбюджет-2022

Верховна Рада прийняла постанову щодо висновків і пропозицій до законопроєкту про бюджет-2022, таким чином проєкт бюджету на наступний рік вважається прийнятим у першому читанні.

 

Проєкт підтримали 264 нардепи.

Голова бюджетного комітету Юрій Арістов доповів, що при підготовці законопроєкту до 1 читання комітет за участі Мінфіну і Рахункової палати опрацював 3284 пропозиції нардепів і комітетів, поданих проєкту, повідомляє «Економічна правда».

Комітет ухвалив висновок, рекомендувавши Раді прийняти за основу та в цілому проєкт постанови »Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік» №6000-П.

Відповідно до регламенту, проєкт закону про держбюджет на наступний рік вважається прийнятим у першому читанні, якщо буде прийнято в цілому проєкт постанови ВР щодо висновків і пропозицій до законопроєкту.

А схвалені Радою висновки і пропозиції до законопроєкту набувають статусу Бюджетних висновків ВР.

За словами Арістова, комітет пропонує врахувати повністю або частково 1501 пропозицію нардепів, зокрема - щодо уточнення окремих положеннь для узгодження з нормами Бюджетного кодексу, збільшення або передбачення видатків на заходи на боротьбу з COVID-19 під час навчального процесу, реалізацію державних інвестпроєктів, реалізації держпрлграми «Питна вода України», реалізація інфраструктурних проєктів та ін.

Джерело покриття додаткових видатків пропонують збільшення доходів від ПДВ з ввезених товарів.

Комітет також рекомендував доручити уряду підготувати до 2 читання підвищення соцстандартів - прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати, виходячи із фінансових можливостей держави.

Далі доповів міністр фінансів Сергій Марченко, який назвав документ «бюджетом інвестицій у майбутнє». За його словами, документ був ретельно доопрацьований, були численні обговорення кошторису країни із залученням експертів, профільних асоціацій, міжнародних партнерів.

За словами Марченка, бюджет є реальним і збалансованим. 

Він також висловив сподівання, що народні депутати підтримають бюджет-2022, а уряд, за його словами, готовий його доопрацювати.

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан заявив, що вряд вперше запровадив Бюджетну декларацію на 3 роки і державний бюджет-2022 має формуватися з урахуванням її показників та визначених стратегічних орієнтирів.

За його словами, Рахункова палата знайшла додаткові доходи в проєкті державного бюджету загалом майже на 33 млрд грн. Пацкан висловив сподівання, що в остаточній редакції вони будуть враховані.

Він також запропонував Кабміну звернути увагу на формування окремих видатків, зокрема, на виплату наступного року пільг і житлових субсидій, на збільшення видатків Пенсійного фонду тощо.

Пацкан також звернув увагу на те, що, як і в попередні роки, уряд пропонує зупинити дію окремих показників, зокрема, рівень дефіциту і надання державних гарантій. Пацкан підкреслив, що це порушення Бюджетного кодексу і Регламенту ВР.

«Слуги народу» натомість заявили, що цей бюджет є унікальним, бо його вперше розробляли на основі Бюджетної декларації.

Нардепи від «ЄС» розкритикували документ, назвавши його, зокрема, «бюджетом інвестицій в людину - Володимира Зеленського», а також розкритикували суму інвестицій в енергоефективність (2,5 млрд грн). Також нардепи додали, що голосувати за бюджет не будуть.

Представники «Довіри» заявили про необхідність доопрацювання документу до 2 читання.

Нардепи від «За майбутнє» також заявили про необхідність збільшення соцстандартів та закликали доопрацювати закон, інакше «ми не будемо за нього голосувати».

Лідер «Бвтьківщини» Юлія Тимошенко назвала бюджет, зокрема, «бюджетом крайньої бідності» та «бюджетом катастрофи», а також додала, що такого бюджету не було ніколи - «за жодної влади».

Нардеп від «слуг» Федір Веніславський запевнив, що бюджет до 2 читання доопрацюють і закликав підтримати документ у 1 читанні.

Раніше Верховна Рада зняла 20 жовтня з розгляду законопроєкт №6062 про внесення змін до Бюджетного кодексу (необхідний для прийняття бюджету-2022) через необхідність доопрацювання.

Leopolis.news