logo
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
10/07
2 ...

Еліза Дзвонкєвіч: Міграційна криза має форму «гібридної війни», яку веде білоруський режим

20-10-2021 17:4510620

Еліза Дзвонкєвіч: Міграційна криза має форму «гібридної війни», яку веде білоруський режим
Фото: Еліза Дзвонкєвіч

У травні 2021 року самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ більше не буде затримувати нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Євросоюзу. Це спричинило серйозну кризу на кордоні ЄС. Детальніше про ситуацію на кордоні Польщі з Білоруссю в інтерв’ю Leopolis.news розповіла Генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

 

Ситуація настільки серйозна, що у Підляському та Любельському воєводствах введено надзвичайний стан, який охоплює 115 місцевостей у Підляському воєводстві та 68 місцевостей у Любельському. Я хотіла б наголосити, що з початку 2021 року прикордонна служба запобігла понад 18 000 спробам незаконного перетину польсько-білоруського кордону, з яких більше 7000 мало місце у жовтні.

Чому тепер Польща стала ціллю для такої великої хвилі емігрантів до ЄС?

Винятковий характер та надзвичайний масштаб міграційного тиску на польсько-білоруському кордоні беруть початок із запланованої діяльності білоруських служб, спрямованої на дестабілізацію ситуації на кордоні з Польщею та іншими державами-членами ЄС, тобто Литвою та Латвією. Ці дії мають форму «гібридної війни», яку веде білоруський режим. Влада в Мінську спрощує громадянам Іраку та Афганістану процес прибуття на територію Білорусі, а потім масово перекидає їх до прикордонної зони.

Чи польська прикордонна служба фіксує дії білоруських служб, спрямовані на підтримку нелегальної міграції до ЄС?

На жаль, ми часто спостерігаємо масові спроби порушення цілісності кордону та ряду провокаційних інцидентів за участю службовців білоруських служб та спроб порушення цілісності нашого кордону. Крім того, останніми тижнями білоруси все частіше роблять постріли у повітря, помітивши патрулі польської прикордонної служби та армії.

Польських солдатів також засліплюють ліхтарями, ображають нецензурною лексикою та звинувачують у використанні «фашистських методів». Наша прикордонна служба все частіше помічає, що білоруські офіцери беруть участь у руйнуванні прикордонних бар’єрів, що встановлюють польські військові. Ми також помітили агресію щодо військовослужбовців, що посилюють прикордонні бар’єри, наприклад, жбурляння в них різними предметами, у тому числі піротехнічними матеріалами (петардами).

Часто мігранти зображуються лише як сім’ї з дітьми, що не становлять загрози для безпеки ЄС.

На жаль, мушу визнати, що серед них є люди, які становлять загрозу для Республіки Польща, у тому числі це особи, пов'язані з терористичними організаціями, збройними формуваннями та з кримінальним минулим. Із засекречених матеріалів виникає, що маршрут, який використовується для незаконного перетину кордону між Польщею та Європейським Союзом, все частіше проходить через Росію.

Чи справляється польська прикордонна служба з поточною хвилею міграції?

Кількість спроб незаконного перетину польського кордону настільки велика, що працівникам  прикордонної служби допомогають військові. Крім того, для зміцнення кордону буде збудовано спеціальну стіну, обладнану системою моніторингу та датчиками руху.

Дії польської влади означають, що Польща повністю закрита для емігрантів?

Ні. Наша країна продовжує надавати міжнародний захист людям, які втікають від переслідувань або з територій, на яких ведуться бойові дії. Прикладом такої допомоги є тисячі гуманітарних віз, виданих білорусам, що втікають від переслідування режимом Лукашенка та евакуація близько 1300 біженців з Афганістану, які були врятовані від реальної загрози їхньому життю і  отримали можливість міжнародного захисту у Польщі.

Однак, слід підкреслити, що люди, які зараз є на польсько-білоруському кордоні, потрапили туди у результаті навмисних дій білоруської влади, тому Білорусь повинна їх прихистити і нести повну відповідальність за їхню долю. 

Розмовляв Андрій БОЛКУН, Leopolis.news