logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Депутати «ЄС» протестують проти намірів підірвати фінансову спроможність місцевого самоврядування

21-10-2021 17:476976

Депутати «ЄС» протестують проти намірів підірвати фінансову спроможність місцевого самоврядування
Фото: Фракції «Європейська Солідарність» Львівської міської ради

Законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№6062) – це спроба поховати фінансову децентралізацію та інфраструктурні проєкти на місцевому рівні, це спроба нової централізації, переконані депутати фракції «Європейська Солідарність» у Львівській міській раді.

Ще один фінансовий удар: пропонується новела ч. 2 ст. 45 Бюджетного кодексу, згідно з якою «повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до Державного бюджету, здійснюється в межах коштів, наявних на єдиному казначейському рахунку».  

Передбачаються залишки коштів за освітньою субвенцією, що не використані протягом наступного бюджетного періоду, вилучати до державного бюджету. Це означає, що органи самоврядування повністю демотивуються в оптимізації використання цієї субвенції.

Пропонується також доповнити Земельний кодекс (Розділ VI «Прикінцеві та перехідні положення»)  п. 53, яким «установити, що у 2022 році надходження від викупу земельних ділянок державної та комунальної власності, передбачених пунктом 61 Перехідних положень Земельного кодексу України, зараховуються: 70 відсотків до спеціального фонду державного бюджету..., 30 відсотків - до бюджету розвитку місцевих бюджетів».  

Запропоновані зміни до пункту 21 Розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного Кодексу, за якими погашення заборгованості за середньостроковими позиками перед державним бюджетом, здійснюється «у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України».  

Врешті, згідно з проєктом №6062, місцеві ради перетворюються в статистів формування місцевих  бюджетів, бо Міністерство фінансів і посадовці місцевих державних адміністрацій отримують повноваження зупиняти рішення місцевих рад про бюджет.

З огляду на ситуацію на наступному пленарному засіданні Львівської міської ради депутати фракції «Європейська Солідарність» Львівської міської ради озвучать заяву з вимогами:  

  • відкликати проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. №6062) на доопрацювання з метою виключення з цього проєкту дискримінаційних норм щодо місцевого самоврядування;
  •  у разі розгляду проєкту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. №6062) озвучити в залі позицію нашої ради та не використовувати під час голосування словосполучення «прошу підтримати та проголосувати»;
  •  повернутися до виконання функцій гаранта Конституції України, не допускати порушення через «підконтрольні» Кабінет Міністрів чи фракцію у Верховній Раді міжнародних зобов’язань України, зокрема Європейської Хартії місцевого самоврядування та, у разі прийняття проєкту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. №6062) скористатись правом вето.

Публікацію підготовлено депутатами фракції «ЄС» у межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів.

Leopolis.news