logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Кількість охочих здобути ІТ-спеціальності за два роки зросла вдвічі

25-11-2021 12:236309

Кількість охочих здобути ІТ-спеціальності за два роки зросла вдвічі
Фото: ілюстративне

Популярність технічних напрямів освіти зростає. Загалом за два роки кількість заяв на ІТ-напрями зросла вдвічі – зі 103 тисяч у 2019 році до понад 206 тисяч у 2021-му. За результатами вступної кампанії 2021 року найпопулярнішими ІТ-напрямами стали «комп’ютерні науки» та «інженерія програмного забезпечення». У Львові на технічні спеціальності було зареєстровано понад 20 тис. електронних заяв.

Як інформує пресслужба Львівської міської ради, про це йдеться в дослідженні освітніх тенденцій від GlobalLogic.

Загалом у 2021 році випускники подали понад 1 млн електронних заяв до українських університетів. З них 18% припадає на технічні напрями. Найпопулярніші серед них — «комп’ютерні науки» та «інженерія програмного забезпечення». При цьому 14 із 30 випускників шкіл із найвищими результатами ЗНО (790+ балів за 4 предмети) обрали саме ці напрями для вступу.

Найбільше заяв майбутні ІТ-студенти подали у 5 ВНЗ в Україні – КПІ ім. І. Сікорського, Національний університет «Львівська політехніка», Національний авіаційний університет, КНУ ім. Шевченка та Харківський національний університет радіоелектроніки відповідно. Внутрішня статистика GlobalLogic підтверджує популярність цих вишів серед фахівців, які почали співпрацю з компанією з початку 2021 року. Більшість фахівців навчалися саме в цих закладах вищої освіти, а також в ЛНУ ім. І. Франка

У Львові на базі ЛНУ ім. І. Франка та НУ «Львівська політехніка» функціонують студентські технологічні лабораторії. При цьому в ЛНУ ім. І. Франка студенти працюють з аналітичними та embedded-системами в автоіндустрії та розробляють технології штучного інтелекту в медицині. А в лабораторії на базі НУ «Львівська політехніка» проводяться заняття для студентів 2-ох інститутів – «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» (ІКНІ) та «Комп’ютерні технології, автоматика та метрологія» (ІКТА).

Виші дають молодим фахівцям якісну теоретичну базу, проте їм не вистачає досвіду роботи з реальними проєктами. Про це свідчать результати опитування компанії, згідно з яким 80% початківців потребують більше практики та менторства. Щоб розв'язати цю проблему, ІТ-компанії запускають власні освітні ініціативи та курси. Так, за даними GlobalLogic, з початку 2021 року близько 1300 фахівців без комерційного досвіду пройшли курси GL BaseCamp. Близько половини випускників кожного курсу успішно завершили навчання та долучилися до команди GlobalLogic. Так, 25% новачків, які почали співпрацю з компанією з початку року, не мали комерційного досвіду до цього.

«Спеціалісти хочуть навчатись і пробувати свої сили на практиці. Тож вони подаються на освітні програми від ІТ-компаній і, як наслідок, формується попит на нові напрями навчання. За 2021 рік ми в GlobalLogic запустили понад 14 нових програм та оновили всі курси відповідно до потреб ринку щодо технологічної та практичної підготовки спеціалістів. Найпопулярнішими програмами серед інженерів-початківців наразі залишаються Linux Kernel, С/С++ та C/Embedded», – зазначив координатор університетської програми GlobalLogic в Україні, кандидат технічних наук, доцент Євген Сакало.

Якісна підготовка молодих спеціалістів – один із ключових пріоритетів ІТ-компаній. Так, з 2018 року компанія GlobalLogic інвестувала 5,5 млн доларів США в розвиток інженерних талантів у регіоні Центральної та Східної Європи. Більша частина цих коштів припадає саме на Україну. За 2021 рік компанія збільшила інвестиції в навчання спеціалістів на 27%. У межах програми GlobalLogic Education компанія розширила список університетів-партнерів в Україні до 24 закладів вищої освіти – у 2021 році вона почала співпрацювати з вишами в Одесі, Дніпрі, Сумах, Вінниці, Києві, Львові, Харкові та Миколаєві.

Методологія: для дослідження компанія використовувала внутрішню статистику та дані з відкритих джерел, таких як Інфоресурс, МОН та інші.

Довідка

GlobalLogic (www.globallogic.com) — лідер у сфері цифрової інженерії. Компанія допомагає провідним світовим брендам проєктувати та створювати інноваційні продукти, платформи й цифрові рішення для сучасного світу.

Центральний офіс GlobalLogic знаходиться у Кремнієвій долині у США, а інжинірингові та дизайн-центри розташовані по всьому світу. GlobalLogic — компанія групи Hitachi, що входить до складу Hitachi, Ltd. (TSE: 6501).

Leopolis.news