Самбірські комунальники за 71 млн грн випрямлять русло річки Дністер

http://leopolis.news/post/54054/sambirski-komunalnyky-za-71-mln-grn-vypryamlyat-ruslo-richky-dnister

30/11/2021

Про це повідомляють «Наші гроші. Львів».

Роботи триватимуть до кінця 2024 р. Проєктом передбачено укріплення лівого берега ріки та будівництво дамби протяжністю півкілометра та висотою 4,5 м. У верхній частині дамби встановлять бетонний парапет для руху пішоходів та автомобілів. Також облаштують каналізацію для відводу ґрунтових вод. А головне, проєкт передбачає випрямлення русла ріки для уникнення руйнування берега.

Нагадаємо, масштабна повінь Дністра трапилась в 2008 році, тоді річка підтопила 331 будинок і пошкодила дороги багатьох вулиць Самбора. У 2020 році після сильних дощів берег Дністра обвалився, забравши частину присадибних ділянок мешканців вулиці Набережної.

Про тендер

Це не перша спроба комунального підприємства знайти підрядника на ці роботи – у травні 2021 року на тендері також перемогло ТОВ «Гарнобуд». Тоді їхня пропозиція становила 74 млн грн, але договір розірвали через те, що експертний звіт робочого проєкту не був зареєстрований у реєстрі, а тому неможливо було отримати дозвіл на виконання будівельних робіт.

У травні 2021 року «Гарнобуд» ще раз прийшов на тендер, де конкурував із ТОВ «Альтбуд ЛВ», але замовник дискваліфікував обох учасників, оскільки у них були порушення в тендерній документації.

На новій закупівлі, окрім переможця, змагались ТОВ «Будівельна фірма Грандтавербуд» і ТОВ «Будівельні споруди міста». Під час торгів «Гарнобуд» знизив цінову пропозицію на 12 млн грн, а загальна економія на торгах становить майже 17 млн грн або 19,2% від очікуваної вартості закупівлі.

ТОВ «Гарнобуд» зареєстровано менше двох років тому у Львові, а його власницею є Наталія Гурська-Кучма. З початку 2020 року компанія отримала 13 державних замовлень на 91 млн грн.

Про замовника

Комунальне підприємство «Об’єднане», засноване Самбірською міською радою, неодноразово фігурувало у матеріалах «Наші гроші. Львів». Наприклад, у 2019 році придбало найдорожчу в Україні технічну сіль у підприємця, який розпочав діяльність лише за два місяці до тендеру. При цьому усі замовлення цей підприємець отримував за неконкурентною процедурою.

А колишній директор комунального підприємства Роман Затварський досі перебуває під слідством через підозру службовій недбалості. За матеріалами справи, комунальники ще у 2017 році уклали угоду з ТОВ «Зелений гай на закупівлю бульдозера за 2,84 млн грн. Однак, його реальна вартість становила лише 982 тис. грн. За версією слідства, Затварський знав про невідповідність бульдозера технічним характеристикам і все одно підписав договір. Зараз триває слідство, а останні ухвали у справі датовані травнем 2021 роком.

Leopolis.news