logo
28/03
27/03
2 ...

Львівські депутати не підтримали демонтаж пам’ятника Моцарту

30-11-2021 17:176125

Львівські депутати не підтримали демонтаж пам’ятника Моцарту

Петиція про демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Маланюка у Львові не отримала підтримки депутатів Львівської міської ради. На засіданні 30 листопада депутати розглянули і обговорили цю петицію, однак не підтримали її своїми голосами.

Про це пише ZAXID.NET.

Петицію про демонтаж памятника Ксаверу Моцарту зареєстурвала 30 вересня зареєструвала львів'янка Наталія Криничанка. Вона вважає, що пам'ятник встановлений не законно й «спотворює мистецький простір Львова». Петиція змогла зібрати необхідні для розгляду депутатами 500 голосів за півтора місяці.

25 листопада львів'янка Дарина Лаврін зареєструвала петицію проти знесення пам’ятника Ксаверу Моцарту. Вона набрала 500 необхідних голосів менш ніж за добу.

Під час засідання сесії 30 листопада свою позицію висловили представники усіх фракцій. Зокрема, керівник фракції «Варти» Юрій Мартинюк заявив, що претензії львів'ян стосуються не мистецької цінності скульптури, а місця, де вона розміщена.

Голова фракції «Європейської солідарності» Петро Адамик закликав колег по фракції не підтримувати цю петицію. Водночас він запропонував провести громадські слухання, щоб визначити доцільність перебування пам'ятника Моцарту саме на площі Маланюка. Депутати також говорили про необхідність мораторію на встановлення нових пам'ятників в місті.

Під час голосування за це питання лише 12 депутатів підтримали петицію про демонтаж пам’ятника, серед яких секретар ради Маркіян Лопачак. Він пояснив, що не згоден з тим, що пам’ятник Моцарту встановили саме на площі Маланюка. Він закликав чиновників у майбутньому виносити подібні ідеї на громадські слухання і враховувати думки експертів.

Нагадаємо, що пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту у Львові встановили у межах п'ятого ювілейного фестивалю LvivMozArt та на честь його 230-річчя з дня народження. Пам’ятник спроектував австрійський скульптор Себастьян Швайкерта.

Leopolis.news