logo
10/03
08/03
03/03
12/02
08/02
06/02
03/02
15/01
20/12
11/12
03/12
25/11
22/11
17/11
2 ...

Гебрейесус – гендиректор ВООЗ. Хто Він? | Блог Ростислава Новоженця

01-12-2021 13:475143

Гебрейесус – гендиректор ВООЗ. Хто Він? | Блог Ростислава Новоженця
Фото: Т.А.Гебрейесус і емблема його партії НФВТ.

Ну вже дуже “цікаве” прізвище у рятівника світу від пандемії. Хто ж він такий?

Тедрос Адханом Гебрейесус (англ. Tedros Adhanom Ghebreyesus) - генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я (з 2017 року). Походить з Еритреї, держави на сході Африки. Національність – тиграй (південно-семітська етнічна група). Член політичної партії «Народний Фронт визволення Тиграю» (НФВТ) – «Tigray People's Liberation Front» (TPLF).

Відомий політик, мікробіолог, маляріолог. Вчився у Великобританії та Швеції. Закінчив Лондонську школу гігієни і тропічної медицини, Ноттінгемський, Умео та Лондонський університети. Працював міністром охорони здоров’я та міністром закордонних справ у сусідній з Еритреєю державі - Ефіопії (Федеративна Демократична Республіка Ефіопії).

Будучи міністром він провів вдалу реформу системи охорони здоров’я Ефіопії з метою підвищення доступності медичної допомоги, за що ООН у 2010 р. визнала Ефіопію однією з успішних країн в плані досягнення «Цілей розвитку тисячоліття» (2000-2015).

Водночас експерти звинувачували міністра Т.Адханома у неодноразовому приховуванні спалахів холери в Ефіопії. А під час пандемії COVID-19 його, вже, як гендиректора ВООЗ критикували за нерішучість щодо подолання епідемії та занадто тісний зв’язок з урядом Китаю (звідки виникла пандемія). Адже Китай був важливим союзником Тедроса на виборах до ВООЗу 2017 року. І за деякими даними, цю посаду він обійняв в результаті підкупу. 

А політичні погляди Т.А.Гебрейесуса взагалі викликають серйозне занепокоєння. Він досі залишається членом партії НФВТ, колись керівної в Ефіопії. Та проблема в тому, що ця партія по-суті продовжує сповідувати ортодоксальний марксизм-ленінізм, а також ідеологічну суміш комунізму, соціалізму, ходжаїзму, революційної демократії (меласизму) і тиграйський сепаратизм. Цьогоріч партія «Народний Фронт Визволення Тиграю»  була знята з реєстрації за акти насильства та повстання, вчинені керівництвом партії проти федерального уряду у минулому році. І, згодом, визнана владою Ефіопії як терористична організація. 

То що - головний лікар планети виявляється терористом?

Ростислав НОВОЖЕНЕЦЬ