logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Лукашенко заявив про намір розмістити у Білорусі ядерну зброю РФ

01-12-2021 20:106683

Лукашенко заявив про намір розмістити у Білорусі ядерну зброю РФ
Фото: UkrMedia

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна готова розмістити російську ядерну зброю, якщо НАТО перемістить американські атомні боєприпаси з Німеччини до Східної Європи.

Лукашенко заявив про це у прагненні зміцнити зв’язки з Росією, його головним союзником, на тлі напруженості із Заходом щодо його спірного переобрання минулого року та жорстких репресій його уряду проти незгодних, повідомляє інформаційна агенція «Центр новин».

Відповідаючи на питання про можливе переміщення американських атомних бомб до Східної Європи, якщо новий уряд Німеччини більше не захоче їх розміщувати, Лукашенко сказав, що тоді він запропонує президентові Росії Володимиру Путіну повернути до Білорусі ядерну зброю, яку було вивезено з країни після розпаду СРСР 1991 року.

«Тоді я запропоную Путіну повернути ядерну зброю до Білорусі», – заявив Лукашенко в інтерв’ю російському державному інформагентству «Росія сьогодні».

 

Білоруський лідер не вдавався до деталей про те, яку зброю Білорусь готова розмістити. Він додав, що країна дбайливо зберегла необхідну військову інфраструктуру, що залишилася від радянської доби.

Опозиційний лідер Світлана Тихановська, яка залишила Білорусь під тиском після невдалої спроби усунути Лукашенка на торішніх виборах, засудила заяви президента.

«Такій людині не можна довіряти сірники, не кажучи вже про ядерну зброю», – сказала вона в інтерв’ю Associated Press.

За словами Тихановської, розміщення російської ядерної зброї в Білорусі порушить міжнародні угоди про озброєння та волю білоруського народу.

«Більшість білорусів висловилися за нейтралітет Білорусі», – сказала вона.

Раніше цього місяця генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що західному військовому альянсу доведеться перемістити ядерну зброю на схід, якщо новий уряд Німеччини змінить політику країни щодо спільного використання ядерної зброї.

«Німеччина, звичайно ж, може вирішувати, чи бути ядерній зброї в її країні, але альтернатива полягає в тому, що ми прийдемо до появи ядерної зброї в інших країнах Європи, зокрема на схід від Німеччини», – сказав Столтенберг.

Росія та Білорусь уклали союзний договір, який передбачає тісні політичні, економічні та військові зв’язки, але в минулому Лукашенко намагався маневрувати між Москвою та Заходом, намагаючись добитися поступок від кожної сторони.

На думку білоруського політолога Валерія Карбалевича, заява Лукашенка стала платою за підтримку Москви.

«Лукашенко фактично платить за підтримку, яку Кремль надавав йому, коли він перебував на межі політичної смерті після виборів», – заявив Карбалевич Associated Press.

Leopolis.news