logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Потенційний прем’єр України розповів, як боротися з контрабандою

06-08-2019 13:311347

Потенційний прем’єр України розповів, як боротися з контрабандою
Фото: Економічна правда

На думку заступника голови Офісу президента Олексія Гончарука, який, за даними ЗМІ, є головним кандидатом на посаду прем'єр-міністра України, зупинити контрабанду може повне перезавантаження кадрового складу митниці.

Про це повідомляє  «Економічна правда».

«Точних цифр про масштаби контрабанди сьогодні немає ні в кого. Порахувати її просто неможливо. З упевненістю можна сказати, що загальний обсяг бюджетних втрат сягає мільярди доларів щорічно. Скільки цих мільярдів – п'ять, сім чи десять – покаже час», - розповів Гончарук.

За його словами, поданий президентом сигнал про старт боротьби з контрабандою налякав багатьох контрабандистів.

«В останні місяці ми з різних митниць отримували сигнали про те, що контрабанда зупинилась. Але, звісно, ми розуміємо, що це несистемне рішення і його недостатньо», - сказав заступник голови Офісу президента.

На думку Гончарука, системним рішенням може бути повне перезавантаження кадрового складу митниці. 

«Це головний фактор і перший крок, який потрібно зробити. Якщо на окремих митницях одна і та ж людина по десять років керує митницею, то можна скільки завгодно ставити експерименти по боротьбі з контрабандою і практикувати різні підходи, але в кінцевому результаті ці люди тебе переграють», - сказав він. 

«В даному випадку кадри вирішують дуже багато. Я дуже розраховую на те, що Максиму Нефьодову (очільник державної митної служби,ред.) вдасться створити нову інституцію с хорошим кадровим складом», - розповів Гончарук.

Другий крок – налагодити обмін інформацією з митницями інших країн, щоб бачити реальні обсяги та перелік товарів, що перетинають кордон. Третій крок – ліквідація політичної корупції. 

«Контрабанда в країні існує, бо весь цей час з неї годувались політики. Зараз це гарантовано припиниться, бо, на мій погляд, у нової команди такої мотивації немає», - вважає Гончарук.

«Потрібно налагодити багато технічних питань, створити IT-інфраструктуру, вибудувати процеси ризик-менеджменту, але якщо ми налагодимо обмін інформацією з нашими торговими сусідами і зникне елітарна корупція, то ситуація з контрабандою серйозно зміниться», - сказав він.

На думку Гончарука, практика з полісменами на митниці мала короткостроковий ефект.

«Поки митники з поліцейським не домовились, контрабанда десь припинилась, десь загальмувала. Потім на місцевому рівні всі домовились і ефект потихеньку зійшов нанівець. До того ж, схоже, що цей експеримент не знайшов підтримки на найвищому політичному рівні.

Процеси митного оформлення потрібно максимально спрощувати, все документальне оформлення переводити в софт», заявив чиновник.

«На мій погляд, посилення відповідальності необхідне, однак саме по собі воно не спрацює. З цього точно не потрібно починати. Якщо зараз підвищити відповідальність, то це просто призведе до збільшення розміру хабарів. Спершу потрібно змінити процеси, людей, налагодити обмін інформацією, а потім посилювати відповідальність», - пояснив Гончарук.

Leopolis.news