logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
2 ...

Домашній арешт екссудді Чауса продовжили до лютого

12-01-2022 15:431229

Домашній арешт екссудді Чауса продовжили до лютого
Фото: podrobrosti.ua

Арешт колишнього судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса продовжили до 3 лютого.

 

Про це інформує УНН із посиланням на речницю САП Ольгу Постолюк.

«Вищий антикорупційний суд продовжив домашній арешт колишньому судді Дніпровського райсуду Києва (Миколі Чаусу – ред.) до 3 лютого», – повідомила Постолюк.

Як відомо, у серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти Чауса — слідство встановило, що суддя отримав хабар 150 тис. доларів готівкою, з яких 80 тис. сховав у дволітрову банку. Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли — через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав з’являтися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Солом’янський райсуд Києва дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук в листопаді 2016 року, а через кілька місяців — 1 березня 2017 року — суддю затримали в Кишиневі.

3 квітня 2021 року зі слів адвоката стало відомо, що в Молдові в Кишиневі викрали Миколу Чауса. Президент Молдови Майя Санду доручила провести розслідування цієї справи. Голова МВС Молдови Павел Войку заявив, що Чауса викрали іноземці, які вже перетнули кордон з Україною.

8 травня стало відомо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактами викрадення екссудді Миколи Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон.

17 травня цього року в Telegram-каналі з’явилося відеозвернення Чауса про можливе викрадення якого повідомлялося з початку квітня. Він заперечив, що його викрали в 2021 році.

30 липня його виявили на Вінниччині. Спочатку його затримала СБУ, але згодом — у “Феофанії” — його затримало НАБУ. Після цього Чаусу обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт — у межах справи про отримання хабара в 150 тис. доларів. Чаус зберігав гроші в банках, захованих на городі.

4 серпня Вищий антикорупційний суд помістив Чауса під цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом.

До суду 15 листопада було скеровано обвинувальний акт для розгляду по суті справи Чауса. 

Чаус через ОАСК хоче повернутися в суддівське крісло.

 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news