У Білому домі заявили, що Росія готує провокації для вторгнення в Україну

http://leopolis.news/post/56642/u-bilomu-domi-zayavyly-shcho-rosiya-gotue-provokaci-dlya-vtorgnennya-v-ukranu

15/01/2022

«Ми маємо інформацію, яка вказує на те, що Росія вже підготувала групу агентів для проведення на Сході України операції "під чужим прапором"», - заявила прессекретарка Білого дому Джен Псакі, передає DW.

За словами Псакі, ці агенти навчені бойовим діям у міських умовах та застосуванню вибухівки з метою здійснення актів саботажу проти підконтрольних Росії сил. Вона зазначила, що актам саботажу, вірогідно, передуватиме «фабрикація провокацій» у російських державних ЗМІ та соцмережах для виправдання російського втручання та поширення розбрату в Україні.

Раніше про подібні плани Росії для виправдання нового вторгнення в Україну повідомив американський телеканал CNN із посиланням на спецслужби США.

Поширення дезінформації

«Російські чиновники розповідатимуть про погіршення ситуації з правами людини в Україні та зростання войовничості українських лідерів. Все це - поширення дезінформації. У цих повідомленнях говоритиметься, що відповідальність за ескалацію напруженості несе Захід, а втручання Росії нібито дозволить вирішити гуманітарні проблеми в Україні. У Росії звертаються до почуття патріотизму, щоб посилити підтримку військового вторгнення в Україну», - сказала Псакі.

Як зазначила прессекретарка Білого дому, кількість російськомовних постів відповідного змісту в соцмережах у грудні зросла на 200 відсотків. Псакі та речник Пентагону Джон Кербі зазначили, що Росія вже вдавалася до подібного сценарію під час анексії Криму у 2014 році. «Ми усвідомлюємо і ми бачимо те, що вони роблять», - сказав Кербі.

Провал переговорів з безпеки у Європі

Цього тижня високі представники Росії, США та НАТО обговорювали питання безпеки в Європі, зокрема, вимоги Москви щодо письмових гарантій від НАТО не включати до Альянсу нові країни, зокрема, й Україну. Сторонам не вдалося досягти будь-якого помітного прогресу. США та їхні союзники з Північноатлантичного альянсу заявили, що двері НАТО й надалі залишаться відчиненими для нових членів, а Росія не може мати права вето в цьому питанні.

Захід та Україна вже кілька місяців звинувачують Росію у стягуванні десятків тисяч військовослужбовців до українського кордону. Вони підозрюють Москву в підготовці до нового вторгнення в Україну. Росія стверджує, що не має таких намірів, і своєю чергою звинувачує НАТО в озброєнні України та проведенні маневрів біля російських кордонів.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news