Арештовано та розміщено на депозитних рахунках понад 46 млн: Владислав Насанкін про підсумки роботи Західного МТУ АРМА у 2021 році

http://leopolis.news/post/56682/areshtovano-ta-rozmishcheno-na-depozytnyh-rahunkah-ponad-46-mln-vladyslav-nasankin-pro-pidsumky-roboty-zahidnogo-mtu-arma-u-2021-roci

16/01/2022

Агентство здійснює управління арештованими активами з метою забезпечення збереження (за можливості – збільшення) їх економічної вартості. Надходження до державного бюджету не є основною метою діяльності АРМА. Витрати на управління арештованими активами, які за своєю суттю є проблемними, здійснюються за кошти управителів. Відтак, АРМА, можна сказати, «економить» державному бюджету сотні мільйонів гривень щороку. На додачу до такої «економії» управителі перераховують до державного бюджету частину доходів від управління арештованими активами.

Ба-більше, ми є єдиною структурою в Україні, яка капіталізує арештовані грошові кошти. З початку 2021 року за сприяння Західного МТУ АРМА сума коштів, які були арештовані у кримінальних провадженнях та розміщені на депозитних рахунках становить понад 46 млн у гривневому еквіваленті. Зокрема: 16 758 059 грн, 177 960 євро та 890 088 доларів США.

Відповідні активи розміщуються на депозитних рахунках у державному банку у гривні, євро та доларах США на умовах, які є одними з найбільш вигідних на ринку банківських послуг. Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону розмір процентів відсоткової ставки за користування банками коштами або металами на депозитних рахунках Національного агентства визначається договором на рівні не нижче облікової ставки Національного банку України або процентної ставки банку за такий вид послуг для третіх осіб (для іншого банку). Облікова ставка НБУ цьогоріч поступово зростала від 6% на початку року до 8,5% станом на зараз. Це дозволяє АРМА збільшувати економічну вартість переданих в управління активів.

Депозитний портфель АРМА складається не лише з арештованих грошових активів, а й коштів, одержаних від продажу арештованого майна на електронних торгах. Нашим управлінням з початку 2021 року було передано активи для реалізації на загальну суму 9 684 128 грн. Зокрема, зерно пшениці 3-го класу загальною масою 548 480 кг, партія рису сорту «басматі» загальною масою 46 703 кг та текстильні вироби, рулони різнокольорової тканини.

Вказані кошти є потенційним доходом держави, який буде перераховано до державного бюджету у разі винесення судових рішень про конфіскацію чи спеціальну конфіскацію.

Щодо напряму виявлення та розшуку активів, то варто зауважити, що протягом 2021 року удосконалено напрям міжвідомчої та внутрішньовідомчої взаємодії в АРМА. У цьому році відбулось посилення територіальної інституційної спроможності Агентства у сфері виявлення та розшуку активів шляхом реалізації таких форм взаємодії із територіальними підрозділами суб’єктів досудового розслідування: направлення листів роз'яснень; проведення робочих зустрічей; онлайн-конференцій; телефонних розмов; надання індивідуальних методичних рекомендацій та консультаційної підтримки. Так, протягом року проведено понад 50 робочих зустрічей та навчальних заходів. Окрім цього, мали зустрічі ми і з представниками бізнесу та вищими навчальними закладами.

За результатами такої діяльності позитивна динаміка простежується у кількості звернень правоохоронних органів щодо виявлення та розшуку активів. У 2020 році від правоохоронних органів наших шести областей до АРМА скеровано 437 запитів, а за 11 місяців цього року – понад 500.

Міжрегіональні територіальні управління не виконують функцію з виявлення та розшуку активів самостійно. Це можливо виключно на підставі доручення, що надається нам в межах розгляду центральним апаратом АРМА звернень від правоохоронних органів. Кількість таких запитів протягом 2021 року також суттєво зросла. Якщо у 2020 році нами виконано 145 доручень щодо виявлення та розшуку активів, то за 11 місяців цього року – 190.

Довідково: З 2017 року в Україні функціонує Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено – Агентство з розшуку та менеджменту активів або АРМА). А з 2019 року почався активний розвиток АРМА в регіонах – запрацювали 6 територіальних управлінь. Західне міжрегіональне територіальне управління (далі – МТУ) є одним із найбільших за кількістю областей. Воно поширює свою діяльність на Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську, Закарпатську, Рівненську та Волинську області. Офіс розташований у Львові.

Марічка МУХА