logo
18/04
17/04
16/04
15/04
13/04
2 ...

У Львівському медуніверситеті відбулась лекція «Соборність України: від генези до втілення»

21-01-2022 16:30849

У Львівському медуніверситеті відбулась лекція «Соборність України: від генези до втілення»

До Дня Соборності України в ЛНМУ імені Данила Галицького провели лекцію «Соборність України: від генези до втілення».

Про це повідомляє відділ комунікації та промоції Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна щороку відзначає День Соборності. Офіційно це свято запроваджено Указом Президента України 21 січня 1999 року. 

Напередодні пам’ятної дати доцентка кафедри українознавства ЛНМУ імені Данила Галицького Наталія Гірна прочитала для студентів першого курсу медичного факультету № 2 лекцію на тему «Соборність України: від генези до втілення». Через карантинні обмеження лекція відбулася в режимі онлайн.

Упродовж лекції викладачка у доступній формі з використанням фото- та відеоматеріалів ознайомила студентів з історичними подіями, що передували Дню Соборності України та постатями, які доклали багато зусиль для створення суверенної незалежної Української держави. Вона детально відтворила політичну ситуацію, розповіла, що вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради. Цей Універсал підписали представник Директорії УНР Володимир Винниченко, члени директорії Симон Петлюра, Федір Швець, Андрій Макаренко і Афанасій Андріївський, керуючий справами Директорії Іван Красковський. А вже за рік, 22 січня 1919 року, на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу. Саме через два дні після проголошення Акта Воз’єднання 24 січня 2019 року Рада Народних Міністрів УНР прийняла закон про встановлення щорічного святкування 22 січня Дня Незалежності України, на честь річниці проголошення незалежності УНР. 

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення. Цю ідею впродовж століть намагалися втілити в життя такі відомі історичні постаті, як Ярослав Мудрий, Данило Галицький, Богдан Хмельницький, Іван Виговський, Петро Дорошенко, Іван Мазепа.

Учасники онлайн-заходу змогли ще раз усвідомити значення та важливість тексту Універсалу Соборності, які на Софійському майдані Києва о 12 годині морозного дня 22 січня 1919 року виголосив Федір Швець: «Однині зливаються воєдино століттями одірвані одна від одної частини єдиної України. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України, Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка!» 

Лекція стала змістовним екскурсом в історію нашої держави. Доцентка Наталія Гірна згадала про ще одну знакову подію, яка відбулася в 1990 році і отримала назву «Живий ланцюг». Тоді люди вишикувалися «ланцюгом» від Києва до Львова та Івано-Франківська, щоб продемонструвати Соборність України на шляху до незалежності. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.

Лекторка наголосила, що День Соборності для кожного українця є особливим святом, яке символізує не тільки об’єднання територій, що належали українському народу, але і єдність, цілісність і недоторканність її кордонів, а також духовне об’єднання українського народу. Сьогодні, коли триває російська агресія проти України, окуповані Крим і частина Донецької та Луганської областей, соборність залишається на порядку денному наших головних державних завдань, боротьба за цілісну незалежну Україну продовжується і нині. Віддаючи шану борцям за волю, слід пам’ятати, що державна і національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії.

Leopolis.news