logo
29/03
28/03
27/03
2 ...

Сьогодні Україна відзначає День соборності

22-01-2022 11:212192

Сьогодні Україна відзначає День соборності
Фото: УНІАН

В Україні сьогодні, 22 січня, відзначають День соборності. Саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт возз'єднання (злуки) Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Ця подія відбувалася на Софійській площі в Києві.

Офіційним святом День соборності став після указу президента Леоніда Кучми від 21 січня 1999 року. У грудні 2011 року тодішній президент Віктор Янукович скасував День свободи 22 листопада і День соборності 22 січня та заснував День соборності і свободи 22 січня. Через три роки в листопаді 2014 року на той час глава держави Петро Порошенко заснував День гідності і свободи 21 листопада, повернувши 22 січня святкування Дня соборності, пише УНІАН.

У День соборності головною традицією є побудова «живого ланцюга». Найперший «ланцюг» українці створили 21 січня 1990 року. Тоді «живий ланцюг», в якому взяли участь 450 тисяч осіб, зв’язав Івано-Франківськ, Львів і Київ. Традиція прижилася і щороку повторюється в багатьох містах України.

З нагоди відзначення Дня соборності президент Володимир Зеленський у своєму зверненні закликав українців до єдності. Він нагадав, що сьогодні в Україні відзначають 103-ю річницю від дня проголошення Універсалу про об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в соборну Україну.

«Проголошення Акта злуки – важлива сторінка в літописі державотворення, і нині, за більш ніж століття, ми розуміємо, що соборність України – це не лише про історію, це про наше сьогодення і майбутнє», - зауважив глава держави.

За його словами, День Соборності України – національне свято і важлива пам’ятна дата.

«Цього дня ми святкуємо річницю втілення прагнень про єдність України, торжества оптимізму і віри. «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка», – ці рядки з Універсалу вкарбувалися в нашу генетичну пам’ять на віки.

Переглядаючи хроніки тих днів та перечитуючи спогади людей, які творили історію і які на площі вітали це доленосне рішення, відчуваєш дух часу, переймаєшся особливим настроєм», зазначив Зеленський.

На його думку, історія України – не тільки предмет для вивчення, важливо її зрозуміти, осягнути причини дій, усвідомити їх наслідки, проаналізувати помилки, провести історичні паралелі та зробити правильні висновки. Відповісти на питання – чому так сталося, що відлік сучасної незалежної України ведеться не з 22 січня 1919 року, і як нам діяти, щоб цей відлік більше ніколи не переривався.

«Відповідь очевидна – єдність українського народу. Це підґрунтя наших успіхів, запорука сильної незалежної держави і відновлення її територіальної цілісності. Це принципова цінність для нас. Ми – це Україна. Україна – це ми», підкреслив президент.

Він закликав громадян виконаймо свій обов’язок перед майбутніми поколіннями – зберегти Незалежність і Соборність України.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news