logo
28/03
27/03
2 ...

В Україні рекордно здорожчала гречка: з чим пов'язаний ріст цін

25-01-2022 19:351167

В Україні рекордно здорожчала гречка: з чим пов'язаний ріст цін
Фото: UkrMedia

Ціни на гречку б’ють рекорди – лише за останні пів року ця крупа подорожчала на 15%, зараз вартість кілограма вже перевищила 50 гривень. 

Тим часом вартість дієтичної зеленої гречки наближається до 100 гривень, повідомляють Факти ICTV.

Господиня Олена готує страви із гречки тричі на тиждень. Вона її й варить, і парить, і навіть з необробленої зеленої – пече хліб. Нам розповідає – крупу закуповує наперед. Бо та дорожчає на очах. Але змінювати раціон сім’ї не готова.

«Коли йдеш у магазин, купуєш пачку гречки, хліба, масла – сума така гарна виходить. Ми купували, була і по 44. Наразі вже 50-60, майже вже дійшло до 70 гривень», – сказала вона.

Для пенсіонерки Галини гречка дуже дорога. У жінки діабет. Тому харчується в основному зеленою крупою, яка корисніша за звичайну. Через це Галина змушена заощаджувати на інших продуктах.

«Якщо я діабетик, то мені гречку треба їсти. То де мені її набрати по 44? Якщо пенсія 3000», – заявила пенсіонерка.

Дорогою стала гречана крупа та для директора міжнародної асоціації гречки Сергія Громового.

«Дорого, як мені дорого… ми повинні споживати 7 кілограмів гречаної крупи на рік… сьогодні ми споживаємо близько 2,5 кілограмів», – наголосив він.

Експерт розповідає: фактично, ціну формує врожай. Для потреб українців треба засівати 150 тисяч гектарів. Але зараз, за ​​його словами, гречку вирощують лише “фанати” – бо витрати великі, а народжує мало. Та й сама гречка вимогливіша за інші культури. Тому є крупи вдвічі менші, ніж ми споживаємо.

«На цих прилавках української гречки немає», – повідомив він.

Чому соціальний продукт так стрімко дорожчає?

«Ми на 50% залежимо від постачання. В останні роки Росія проводила елемент захоплення нашої території та, демпінгуючи, постачала власну гречку. Це призвело до того, що мотивацію наших фермерів було знищено і вони відмовилися від виробництва гречки», – пояснив Громовий.

Повернути мотивацію фермерам мають намір чиновники – за зібраний урожай виплачують аграріям по 5 тисяч гривень державної підтримки за гектар вирощеної гречки.

«Введення державної підтримки відновить внутрішнє виробництво гречки як мінімум для забезпечення українців українським продуктом», – пояснив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Окрім іншого, обмеження урядом торгової націнки на соціальні продукти – зокрема і гречку – в районі 10% має зупинити її подорожчання. А також – стабілізувати ціни в районі тих, що є на прилавках зараз.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news