Львівський органний зал запрошує на світові прем’єри української музики

http://leopolis.news/post/57276/lvivskyy-organnyy-zal-zaproshue-na-svitovi-premery-ukransko-muzyky

26/01/2022

Про це повідомляє пресслужба Львівського органного залу.

Композитори отримали замовлення на написання творів для органа соло від керівництва Львівського органного залу восени. І вже на початку зими органістки Надія Величко та Світлана Позднишева почали готувати премʼєри. Кожен твір унікальний, має свою історію та настрій, а провідником у світ сучасного органного мистецтва стане музика Йоганна Себастьяна Баха.

27 січня о 19:00 серію прем’єр відкриють твори Марії Олійник «Adieu» та Анастасії Сисенко «Експансія» у виконанні солістки Органного залу Світлани Позднишевої. 

Твір «Adieu» для органа соло — це  особисте музичне втілення вчасного і гарного прощання, яке авторка не спромоглась здійснити колись, та символічно реалізувала пізніше саме через музику.

«Експансія» Анастасії Сисенко – це захоплення, розширення. Твір, що наснився авторці. Її ідеєю було показати перехід від нестійкого до стійкого. Це вдалось втілити завдяки особливій техніці й самому інструменту, адже через велику кількість регістрів орган ідеально для цього підходить. Більше про подію за посиланням

29 січня о 19:00 плеяду новинок продовжать Соната для органа від Олександра Щетинського та «Conditions / Fractions» від Сергія Вілки. Виконавицею творів стане Надія Величко - солістка Львівського органного залу, провідниця та популяризаторка органних творів львівських композиторів. 

Соната для органа - традиційний за назвою, але не за звучанням твір. Його три частини не мають жодних дотиків до традиційних сонатних форм. Жорсткість акордів змінюється на мелодійсність, а згодом на ту ж гостроту звучання, проте без надмірної агресії. Це ніби «подорож» від конфліктності у першій частині, крізь внутрішнє трагедійне переживання другої частини до радісного піднесення і переборення конфлікту у фіналі.

«Conditions / Fractions» Сергія Вілки – перекладається як «Умови/Розділення». Ідея назви твору прийшла в процесі його написання, коли автор почав працювати над ескізом форми звучання і зрозумів, що потрібні певні «умови», щоб побудова фрагментів ескізу була вдалою. Більше про подію за посиланням.

Для охочих відвідати прем’єри діє спеціальна пропозиція. Купуючи квиток на один концерт, можна з ним же потрапити на інший. Тобто відвідати дві події за одним квитком. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news