logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Ердоган знову запропонував своє посередництво між Україною та Росією

27-01-2022 21:454627

Ердоган знову запропонував своє посередництво між  Україною та Росією
Фото: pravda.com.ua

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган знову запропонував своє посередництво в конфлікті між Росією та Україною і запросив президента Путіна відвідати Анкару.

 

 

Про це повідомляє Польське радіо з посиланням на турецьке агентство Anatolia.

Президент Ердоган у середу поновив пропозицію виступити посередником між Росією та Україною, щоб «знайти спосіб відновити мир». 

«Туреччина хоче, щоб напруженість між Росією та Україною була врегульована, перш ніж вона призведе до нової кризи», - сказав президент Ердоган. «Ми готові запросити президентів Путіна та Зеленського до Туреччини для початку спільних переговорів», – додав очільник Туреччини.

«Я сподіваюся, що Росія не вторгнеться та не окупує Україну», – попередив Ердоган. Ердоган оцінив, що такий крок не може бути «раціональним» для Росії, і підтвердив прихильність Туреччини щодо  територіальної цілісності України.

Президент Туреччини також оголосив про запрошення до Росії президента Владіміра Путіна. Проте дата запланованого візиту не повідомляється. Речник президента Туреччини Ібрагім Калін сказав, що Ердоган має відвідати Київ найближчими тижнями, - повідомляє Daily Sabah.

Турецько-російські відносини характеризуються глибоким військовим співробітництвом і різними позиціями щодо воєн у Лівії та Сирії, де держави активно підтримують ворожі сторони. У 2019 році Анкара купила російську ракетну систему С-400 четвертого покоління, поставивши під загрозу відносини з іншими членами НАТО. У вересні цього року Ердоган також оголосив про готовність співпрацювати з Кремлем у будівництві винищувачів і підводних човнів і визнав, що його адміністрація «націлена на подальший розвиток двосторонніх відносин з Росією».

З іншого боку, Анкара надала Україні турецькі безпілотники Bayraktar, які використовуються у бойових діях на сході країни з сепаратистами, яких підтримує Росія. Турецька влада також критикує загарбання Криму Росією.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news