logo
16/04
15/04
14/04
13/04
2 ...

Кабмін заблокував фінансування місцевих бюджетів на суму 10 млрд грн

16-08-2019 15:50881

Кабмін заблокував фінансування місцевих бюджетів на суму 10 млрд грн
Фото: zik.ua

Кабінет Міністрів затримує містам виплату 7,6 млрд грн із фонду регіонального розвитку та 2,5 млрд грн субвенції на соціально-економічний розвиток.

Про це повідомляє «Економічна правда», посилаючись на інформацію від кількох міських голів.

10 липня уряд затвердив розподіл частини коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку. Розмір розподілу – 2,5 млрд грн.

«З цієї суми 1,4 млрд припадає на малі міста. Вони мають «підтягнути» на ці кошти свою освітню та комунальну інфраструктуру для того, щоб підготуватися до наступного етапу адміністративно-територіальної реформи. Вже місяць як кошти не надходять своїм законним реципієнтам», – розповів виданню керівник Асоціації міст України Олександр Слобожан.

За його словами, ситуацію ускладнює і близький старт нового навчального року адже багато з цих проектів передбачають ремонт та реконструкцію навчальних закладів.

Як зазначає «ЕП», на своїй сторінці у Фейсбуці керівник Львівської обласної ради Олександр Ганущин опублікував копію листа за підписом керівника Офісу президента Андрія Богдана, у якому просять призупинити видатки з розподілу частини субвенції на соціально-економічний розвиток та ДФРР до формування нового складу уряду.

У розмові з журналістом видання Ганущин підтвердив: «На Львівську область припадає близько 7% невиділених коштів. Я отримав цей лист своїми каналами і уточнив у секретаріаті КМУ, чи відповідає він дійсності. Мені сказали, що відповідає. Я це пояснюю бажанням з боку нової команди притримати все фінансування, а потім прийти і поділити наново».

Як відповіли в Офісі президента на запит «Економічної правди», ОПУ заблокував фінансування місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток для недопущення неефективного використання бюджетних коштів в рамках проектів, що несуть корупційні ризики.

«Під час зміни влади спостерігалося чимало випадків, коли особи, причетні до державного управління за попередньої влади, докладали зусиль для створення проектів з неефективним використанням бюджетних коштів, де існують ризики освоєння ресурсів окремими особами чи інші корупційні ризики», – заявили в ОП.

У прес-службі Офісу президента заявляють, що «представники старої влади, закінчуючи свою каденцію і розуміючи, що домовленостей щодо корупційних схем із новою владою досягти не можна, намагаються створити всі умови для освоєння бюджетного фінансування».

Тимчасове призупинення фінансування рішень уряду зроблено з метою перевірки ефективності використання бюджетних грошей, запланованих на передбачені розпорядженнями інфраструктурні проекти, кажуть в ОП. До цих проектів належать дитячі садочки, школи, лікарні, соціальні установи, клуби, дороги, мости тощо.

«З метою забезпечення добробуту українців проекти, на які виділено фінансування вказаними вище розпорядженнями, будуть переглянуті новим складом Кабінету міністрів. За умови виявлення порушень чи корупційних ризиків проекти будуть відкориговані, а підозрювані притягнуті до відповідальності. Заплановані інфраструктурні проекти будуть реалізовані у найшвидші терміни», – йдеться у відповіді Офісу Зеленського на запит «ЕП».

Leopolis.news