Близько 40 Нобелівських лауреатів прочитають лекції для дітей, які живуть на Львівщині

http://leopolis.news/post/63434/blyzko-40-nobelivskyh-laureativ-prochytayut-lekci-dlya-ditey-yaki-jyvut-na-lvivshchyni

04/05/2022

Більшість  з них мешкають у Львівській області, зокрема – понад 70 тисяч дітей. Відтак, Мала Академія наук спільно із Львівською ОВА готують низку проєктів для активного дозвілля та навчання молоді.

Які це проєкти – розповіли сьогодні під час брифінгу, повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«Діти є у складному психологічному стані, багато часу проводять за комп’ютером і наше завдання –  дати їм віру та створити можливості в освіті, комунікаціях та науковому дозвіллі. 12 квітня МАН спільно  з Львівською політехнікою за підтримки влади  відкрили у Львові Музей науки.  Близько 100 експонатів, 12  кімнат  та понад 5 тисяч дітей, які вже встигли  побачити експозицію з початку відкриття.  Якщо діти  до приходу у музей були напруженими, то після – їх переповнюють емоції.  Нас залякують, хочуть знищити, а ми будуємо музеї і створюємо віру у нашу перемогу!  Нам ще надав університет декілька приміщень і ми плануємо надалі розвивати цей напрям, зробити декілька експозицій та додаткових лабораторій,  які запрацюють  у Львівській області найближчим часом», –  Зазначив Президент Малої академії наук України, академік НАН України Станіслав Довгий.

Ще один проєкт – це одна з найбільш знаменитих виставок  «Еволюція всесвіту. Фізика високих енергій»

«CERN у Женеві  – це найбільша лабораторія в світі, де працюють понад 10 тисяч фізиків, а всього по світу онлайн 120 тисяч фізиків.  МАН уже 12 років має угоду з ними і сьогодні є домовленість, що частину експонатів привезуть до Львова. Ми дякуємо за надане приміщення,  вже розпочали там роботи й думаю, що невдовзі виставку відкриємо. Дуже хочемо, щоб не лише львів’яни, але й діти з громад могли приїхати та подивитись», – розповів Станіслав Довгий.

Не менш цікавою ініціативою є  проєкт «Лекції майбутнього».

«Понад 200 Нобелівських лауреатів підписати лист на підтримку України і ми попросили їх ще прочитати лекції для школярів, студентів, із графіком можна ознайомитись на сайті МАН. Близько 40 лауреатів уже зголосились.  Це унікальна нагода, адже, як відомо, Нобелівський лауреат читає лекцію при врученні премії або ж за пристойну суму коштів. Тому дуже хочемо, щоб молодь збагатилася новими знаннями», – додав Президент Малої академії наук України.

Окрім того, він наголосив, що у планах  відкриття  Музею математики в Києві,  а також, за сприяння Посольства України у Великобританії, надрукують книги МАН, які розповсюдять серед дітей-переселенців з України.

«Для того, щоб Україна перемогла, вона повинна бути сильною, мати сильну економіку та Збройні Сили. А це, у свою чергу, високі технології,  найсучасніші економічні важелі реформування та європейські стандарти. Тому МАН багато років проповідує наукову  освіту, базовану на дослідницькому підході, яка дає фундаментальні знання  у галузі фізики, математики, ракетобудування, біотехнологій тощо»,  –  зазначив Президент Малої академії наук України.

Своєю чергою начальник Львівської ОВА Максим Козицький подякував пану Станіславу Довгому за ці освітні ініціативи, які він планує втілювати в області, і запевнив у підтримці.

«Діти повинні проживати більше щасливих моментів і менше стресів. І це є серед пріоритетів Львівської ОДА. Серед наших пріоритетів є також мотивація тих дітей та молоді, які активно розвиваються в освітній сфері. У програмі розвитку Львівщини є окремий розділ «Освіта і наука». Ми відзначаємо випускників шкіл, які здобувають 200 балів на ЗНО. Також відзначаємо молодих науковців. Поглиблюючи співпрацю з МАН, ми робимо ставку на інтелектуальне дозвілля та інновації в освіті дітей. Те, що ми закладаємо у дітей сьогодні, дасть вагомі плоди, коли вони виростуть.

Дуже важливо приділяти увагу навчанню дітей, бо війну ми виграємо для того, щоб наші діти мали майбутнє. А освіта якраз і є цим майбутнім. Дякую за можливість співпраці з Малою академією наук, за те, що спільно будемо організовувати та проводити позашкільне дозвілля в літній час. Переконаний, залучимо тисячі учнів до цього процесу», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news