logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Венедіктова закликала стримано коментувати затримання Шарія, щоб його вдалось екстрадувати

05-05-2022 18:22907

Венедіктова закликала стримано коментувати затримання Шарія, щоб його вдалось екстрадувати
Фото: ДБР

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова просить менш емоційно реагувати на затримання в Іспанії проросійського блогера Анатолія Шарія, бо це може зашкодити його поверненню в Україну.

 

 

Про це вона написала у Фейсбук.  

«Прошу всіх збавити темп, позбутися зайвих емоцій. Так, я зараз кажу про затримання на території Іспанії Шарія.

Офіс Генерального прокурора сьогодні підтвердив Міністерству юстиції Королівства Іспанія наміри запитувати видачу Анатолія Шарія, який був затриманий іспанськими правоохоронцями 4 травня 2022 року на підставі раніше направленого запиту про його тимчасовий арешт», – зазначила Венедіктова. 

Натомість генпрокурорка дуже просить усіх небайдужих громадян утриматись від емоційних висловлювань на адресу затриманого підозрюваного у скоєнні держзради та порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

 «Особливо прошу поводити себе стримано представників влади: від правоохоронців до депутатів всіх рівнів», – наголосила вона. 

Ірина Венедіктова пояснила, чому це зараз важливо: «Ми з вами не повинні мати жодних сумнівів у тому, що громадянин Шарій з великою ймовірністю скористається законним правом відмовитись від спрощеної процедури видачі до України, тобто від добровільної екстрадиції. Якщо саме так і відбудеться, то Анатолій Шарій із допомогою своїх юридичних радників може вдатися до використання різноманітних тактик захисту, в тому числі, спробують переконати компетентний суд у винятковій політичній основі притягнення його до кримінальної відповідальності.

Офіс Генпрокурора ніколи і нікого не притягує до відповідальності тільки тому, що у тої чи іншої людини якісь «непідходящі» політичні погляди. Наше персональне ставлення до Анатолія Шарія рішуче професійне – прокурори вважають, що ця людина порушила закон і має бути покарана. Цей, зокрема, підозрюваний нічим не відрізняється від багатьох інших. Понесе покарання чи ні – вирішить тільки суд, якому ми віримо і де будемо відстоювати свою правду». 

Вона також пояснила, що після затримання на території іншої держави, суд, який прийматиме рішення щодо можливої екстрадиції, може залишити підозрюваного під вартою, випустити під заставу чи, наприклад, наказати залишатися під домашнім арештом.  

«Іншими словами, підозрюваний Шарій (як і будь-який інший підозрюваний) буде знаходитися в екстрадиційний процедурі до моменту розгляду по суті. При цьому міра запобіжного заходу – це компетенція іспанського суду.

Будь-які висловлювання представників української влади на адресу фігуранта теоретично можуть вплинути на прийняття рішення компетентним судом Іспанії. Дати в руки Шарію додатковий аргумент ми просто не маємо права», – додала Венедіктова.  

Як приклад, вона згадала Фірташа, який перебуває на території Австрії вже більш ніж 8 років і весь цей час суди різних рівнів слухають його справу.  

Нагадаємо, 5 травня в Іспанії затримали Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді.

Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський впевнений, що Анатолія Шарія передадуть Україні.

Натомість того ж дня іспанський суд відпустив Шарія з-під варти під підписку про невиїзд

 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news