logo
05/07
04/07
01/07
24/06
23/06
20/06
15/06
09/06
05/06
01/06
2 ...

У «Сколівських Бескидах» триває кампанія зі збереження чорного лелеки

16-05-2022 15:26508

У «Сколівських Бескидах» триває кампанія зі збереження чорного лелеки
Фото: НПП «Сколівські Бескиди»

Чорний лелека належить до видів, які найсуворіше охороняються актами на законодавчому рівні: занесений до Бернської і Боннської конвенцій в Європі, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, Червоної книги України зі статусом «рідкісний» та переліку регіонально рідкісних видів тварин Львівської області.

Про це пише НПП «Сколівські Бескиди».

В даний час на території НПП «Сколівські Бескиди» обліковується три місця гніздувань чорних лелек, за якими ведеться постійний моніторинг службою охорони та науковцями. Навколо них встановлено охоронні зони радіусом 1000 м з обмеженнями щодо здійснення господарських заходів.

Чорний лелека – лісовий, дуже обережний, потайний і відлюдкуватий птах за розмірами дещо менший від білого. Оперення у дорослого птаха переважно чорне з зеленим і пурпуровим металічним полиском. Груди, черево, частина пер споду крил і підхвістя – білого кольору. Самець і самка забарвлені однаково, а різниця в розмірах (самець дещо більший).

Для гніздування обирає лісові масиви зі старими деревами або групи старих дерев поруч з болотами, ріками, озерами чи луками. Гніздиться окремими парами, біля гнізда особливо обережний. Живиться переважно тваринною їжею: це риба, жаби, тритони, водяні комахи, іноді споживає водяні рослини.

На початку серпня сім'ї та невеликі збірні групи починають пересуватися на південь, відліт може затягуватися до глибокої осені. Із зимівлі повертаються в кінці березня – на початку квітня.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news